Det regner stort i deler av sørøstlige Storbritannia og særlig i hovedstaden London

Ifølge nyhetsbyråene NTB og AP, har regnværet ført til oversvømte stemmelokaler flere steder i byen.  Det fører til utfordringer for briter som går til urnene i dag for å stemme over hvorvidt landet skal bli i EU eller ikke.

Kø og lammet kollektivtransport

Også kollektivtransporten ble rammet flere steder. Blant annet ble flere stasjoner på Londons undergrunnsbane stengt, og flere tog inn mot London ble kansellert.

Det ble likevel meldt om lange køer ved mange valglokaler av folk som ønsket å avlegge stemme.

Bortsett fra det sørvestlige England var resten av Storbritannia, særlig Nord-England og Skottland, preget av varme og solskinn, med temperaturer på opptil 20 grader.


Kan tippe valget

Flere analytikere og eksperter nettstedet Marketwatch har snakket med, sier at regnfallet kan tippe valget i retning av en brexit, altså at Storbritannia forlater EU. Det er fordi mange på forhånd ventet at valgdeltagelse skulle bli en av nøkkelfaktorene i avstemningen.

- For å gi et bilde av valgdeltagelsens potensielle betydning, ventes en valgdeltagelse på 64 prosent å føre til en valgseier for «bli»-siden med 53 mot 47 prosent, skriver analytiker Neil Dwane i Allianz til nettstedet.

- Men en valgdeltagelse på 60 vil på sin side gi et resultat på 51 prosent i favør «brexit», hevder han.

I tillegg til dette er Londons innbyggere mer tilbøyelig for å stemme for å bli i EU – så den siden av debatten kan få seg en smell, ifølge nettstedet.

- Teoretisk sett favoriserer regnværet nei-siden. Nei-stemmegiverne er regnet som mer målbevisste, skriver analytiker Jasper Lawler i CMC markets ifølge nettstedet.

Her, i City of London, møter DN en mann som frykter at værgudene vil avgjøre valget. Se video:

Vil en britisk utmelding av EU bety slutten for City of London som globalt finanssentrum?
DN dro til City for å spørre de som jobber der.
02:21
Publisert:
 

Alder kan avgjøre

Tradisjonelt sett favoriserer eldre i større enn yngre å forlate EU, og alder er den kanskje viktigste indikatoren for briters holdning til EU-medlemskap. Ja-andelen kun 33 prosent hos dem over 65 år ifølge tall fra Storbritannias største analysebyrå, Yougov.

- Vi vet at mange av de som ønsker en brexit er eldre og har flere ganger tidligere deltatt i folkeavstemninger. Det er dermed mer sannsynlig at de vil møte opp i stemmelokalet, sier Joe Twyman, medgründer i Yougov til DN.

- Det var over fire millioner mennesker stemte på Ukip under forrige parlamentsvalg. Og det er stor sannsynlighet for at majoriteten av disse er villige til å gå barbent på knust glass for å avgi sin stemme, fortsetter han.

Ukip, eller UK Indepence Party, er et EU-kritisk høyreorientert parti som har ledet an i kampen for å forlate EU.

«Brexit» eller «Bremain»? Følg britenes historiske EU-avstemning i DNs livestudio.

DN i London:

Les også på DN.no:

Kristian Siem (67) ba britenes stats­minister om å legge frem en plan for reform av EU innenfra. Investoren er redd for at irritasjon over byråkrati sender britene ut av unionen. Ga EU-råd til Cameron dnPlus  (DN+)

Her er mastergradene som gir jobb. Og det er en overraskende gruppe som er på lønnstoppen. (DN+)

Anbefalt av DNtv:

Alpine helvetesuker
Se de norske alpinstjernene tynes for å bli best i verden
04:42
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Offshore-lønninger og Statoil-kritikk. Konkurransedirektørens bank-bekymring. Og om sannsynligheten for et nytt rentekutt.

Hør DNs siste podcast om Vipps, fremtidens biler og om eiendom som både er dyr og billig:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.