- Jeg våknet tilfeldig klokken fire. Jeg fikk litt sjokk da, sier senior porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Asset Management.

På kun få timer hadde utviklingen snudd fra meningsmålinger som viste klart flertall for «remain» til opptellinger som viste klar utvikling i retning av «leave».

Nå viser det endelige resultatet fra den britiske folkeavstemningen at det er et flertall for å melde landet ut av EU. Europeiske markeder har ennå ikke åpnet, men utviklingen i Asia viser at det ligger an til å bli en svært turbulent dag.

Kanskje ikke nok

Chen medgir at nullhypotesen deres var at det ikke skulle bli «brexit», men at det skulle bli et jevnt løp.

- Vi foretok oss noe i forkant med tanke på å redusere aksjeeksponeringen. Men i retrospekt kanskje ikke nok, sier forvalteren.

Storebrand Asset Management tok ned aksjeeksponeringen allerede i april etter å hatt overvekt frem til det. Mest av alt ble eksponeringen tatt ned i Europa.

- Delvis på grunn av dette, sier Chen.

- Mer usikkerhet

Reaksjonene viser at valgresultatet tar hele markedet på sengen fredag. Nå blir tusenkronerspørsmålet hvordan den videre utviklingen blir.

- Vi får ikke noe svar nå om når og hvordan exiten blir. Det skaper mer usikkerhet. Hadde vi fått en «remain», så hadde dette vært glemt i neste uke og så hadde markedene rettet oppmerksomheten mot det amerikanske presidentvalget eller Kina eller noe annet. Dette kommer til å henge over markedene en god stund fremover.

- Det er åpenbart negativt for Storbritiannias økonomi og vil også skape negative ringvirkninger for europeisk økonomi. 

Chen råder uansett investorer til å holde hodet kaldt.

- Markedet har alltid en tendens til å overskyte. Som langsiktig investor tror vi ikke at man skal selge alt og gjøre kortsiktige disposisjoner, sier Chen.

Følg markedene med DN Investor

Les mer på DN.no:

Topptrente hjerter er syke: Risikosport d2Plus (DN+)

Kristian Siem (67) ba britenes stats­minister om å legge frem en plan for reform av EU innenfra. Investoren er redd for at irritasjon over byråkrati sender britene ut av unionen. Ga EU-råd til Cameron dnPlus  (DN+)

Her er mastergradene som gir jobb. Og det er en overraskende gruppe som er på lønnstoppen. (DN+)

Hun får karrieren knust i EU

- Cameron forblir statsminister  

Slik reagerer britiske medier  

Erna Solberg: - Brexit er et varsku for EUs ledere  

- Brexit vil føre til børsfall verden over

Panikken brer seg på verdens børser: Britisk valgresultat skaper sjokkbølger i finansmarkedene  

- Det er brutalt. Det er dette vi fryktet skulle skje  

Asia i dag: Panikk i Asia etter "Brexit"  

Anbefalt av DNtv:

UKIP-leder og brexit-topp Nigel Farage jubler: - La 23. juni bli vår uavhengighetsdag!
Han håper en seier vil bety slutten på EU og gjenopprette et Europa av nasjonalstater.
00:56
Publisert:
 

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Offshore-lønninger og Statoil-kritikk. Konkurransedirektørens bank-bekymring. Og om sannsynligheten for et nytt rentekutt.

Hør DNs siste podcast om Vipps, fremtidens biler og om eiendom som både er dyr og billig:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.