Beregninger utført av finansdepartementet viser at Storbritannia vil oppleve en «umiddelbar og dyp økonomisk rystelse» dersom landet går ut av unionen.

– Med nøyaktig en måned igjen til folkeavstemningen, må folk spørre seg selv om de med viten og vilje kan stemme for resesjon, sier Osborne i en uttalelse som følger med tallene fra departementet.

To scenarioer

I beregningen skisseres to scenarioer: et «sjokk» eller et «alvorlig sjokk». Det første innebærer at den britiske økonomien etter to år vil være 3,6 prosent mindre verdt enn dersom britene forblir EU-medlemmer. Det «alvorlige sjokket» innebærer en svekkelse på 6 prosent. Tidligere har departementet anslått at britisk økonomi vil være 6 prosent svakere i 2030 ved utmelding.

Både Osborne og statsminister David Cameron tilhører den EU-positive delen av det konservative regjeringspartiet og har kommet med flere advarsler mot negative konsekvenser av å forlate unionen. Osborne har blant annet sagt at boligprisene vil falle, mens matprisene vil stige. Også sentralbanksjef Mark Carney og Det internasjonale pengefondet har advart mot alvorlige konsekvenser for britisk økonomi.

– Ikke ærlig

Den konservative politikeren Iain Duncan Smith, som tilhører den såkalte Brexit-siden – de som vil ha Stobritannia ut av EU – mener departementets beregninger «ikke er en ærlig vurdering».

– De har bommet konsekvent i sine spådommer tidligere. Departementets dokument er ikke en ærlig vurdering, men et dypt forutinntatt syn på fremtiden, som ingen bør tro på, sier Duncan Smith.

Et gjennomsnitt av de siste seks målingene fra forskningsprosjektet What UK Thinks – Hva Storbritannia tenker – viser 54 prosents oppslutning for fortsatt medlemskap, og 46 prosent for Brexit-siden.
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Britenes EU-krangling kan fortsette

 
«Brexitere» i bakleksen dnPlus  (DN+)

Asia i dag: Storbank advarer om sjokksommer  

Følg markedet på DN Investor

- Anbefalt av DNtv:

Episode 1: Sunniva på vei mot Norseman
Sunniva (35) har et helt spesielt mål når hun skal delta i Norseman for første gang
02:05
Publisert:

Dette er alt som er igjen etter angrepet mot Taliban-lederen
Afghanske myndigheter bekreftet søndag at Taliban-leder mulla Akhtar Mansour er død. Angrepet vil trolig gjøre det vanskelig å få i gang fredssamtaler med opprørsbevegelsen. USAs utenriksminister John Kerry, forsvarer angrepet.
00:49
Publisert: