Ukens handel i verdens finansmarkeder har i stor grad dreid seg om én ting: Kommer Storbritannias befolkning til å stemme for en utmeldelse av EU, en såkalt brexit, i neste uke?

Torsdag 23. juni går britene til valgurnene.

Stemningsskife

Etter at toneangivende meningsmålinger fra Ipsos Mori og Survation torsdag viste at trenden trakk i favør Brexit, har stemningen i markedet skiftet noe etter drapet på den britiske Labour-politikeren og EU-tilhengeren Jo Cox.

Flere meglerhus og aviser trekker frem at dette tolkes som å øke sjansen for at Storbritannia forblir i EU. Begge sider i valgkampen har suspendert sine kampanjer fredag. I tillegg har BMG utsatt publiseringen av en meningsmåling, IMF har utsatt en rapport om effekten av Brexit og sentralbanksjef Mark Carney i Englands sentralbank har utsatt en tale om økonomien.

«Drapet på Cox kan gi et løft for remain-siden ettersom noen stemmer kan bli gitt for å vise sympati», skriver Swedbank i en oppdatering.

Begge utfall gir markedsbevegelser

Flere meglerhus har publisert større oppdateringer med tanke hvordan man kan handle på, og eventuelt sikre seg for utfallet i folkeavstemningen.

Citi mener sannsynligheten for at Storbritannia blir i EU er mellom 60-70 prosent, og skriver i en oppdatering at selv om risikoen er høy anser de den for å være på oppsiden.

Deres syn er at mange investorer er «long» frykt og «short» overbevisning, eller sitter på gjerdet. Begge mulige utfall av folkeavstemningen støtter meglerhusets «vulkan»-scenario og kan utløse betydelig investoraktivitet.

Når det kommer til hvordan man skal posisjonere seg mener de at man bør ha overvekt i eiendom, internasjonal detaljhandel og undervekt i banker basert i UK. Dette er fornuftig både før og etter avstemmingen, ifølge Citi.

Videre fremgår det at meglerhuset fortsatt anser olje- og gass-sektoren for å være attraktiv, og at dette samtidig er en anstendig hedge mot Brexit-effekter.

Når det kommer til USA vil effekten i hovedsak være sentimentdrevet. Citi mener det ikke er fruktbart å bare fokusere på selskapenes salg til UK ettersom virkningene ventes å ramme Europa bredere. En dominoeffekt er hovedbekymringen.

«Selv om vi ikke mener at risikoen er fullt priset inn, mener vi likevel at utviklingen i amerikansk økonomi vil være viktigere for retningen til S&P 500», skriver Citi, som tror at dollar også kan bli en trygg havn.

Når det kommer til Japan ventes det at en Brexit kan utløse et fall på børsene på mellom 10 og 15 prosent, drevet av styrket yen mot pundet.

Utmeldelse tar tid

Macquarie Research påpeker på sin side at et Brexit-utfall ikke medfører at landet går ut av EU umiddelbart, men at det vil bety minst to år med forhandlinger.

«De fleste økonomiske analyser tyder på en langsiktig negativ økonomisk innvirkning, men det er naturligvis en stor usikkerhet gitt begrenset informasjon om fremtidige politiske beslutninger», skriver meglerhuset, og legger til at finansmarkedene selvfølgelig ikke vil avvente så lenge.

I den forbindelse anbefaler de ved «remain» å gå long i Barclays, Virgin Money Holdings, Standard Life, ITV, Sky, Pearson, Ryanair, EasyJet, IAG, og short ADP og Fraport.

Blir det brexit anbefales det å gå long Vodafone, 3i, INPP, Arrow Global, ADP, Burberry og ABF, mens det anbefales å shorte ING, St James's Place, WPP, Ryanair, Easyjet og IAG.

Mener Bakkafrost kan være risikabel

DNB Markets skriver at en eventuell beslutning om å forlate EU er ventet å tynge både pundet og euroen i forhold til de øvrige valutaene.

«I første rekke vil en svekket euro mot norske kroner kunne bety lavere inntekter for norske eksportører», heter det.

Meglerhuset fremhever Bakkafrost som risikabelt ettersom danske kroner gjennom flere år vært låst mot euro og markedene har begynt å stille spørsmål om hvorvidt dette forholdet kan opprettholdes.

«Bakkafrost har den største delen av kostnadene i danske kroner, mens inntektene i all hovedsak er i euro og dollar. Vi estimerer at en dansk krone styrket med 10-20 prosent mot euro vil redusere selskapets driftsresultat for 2016-2017 med 11-36 prosent», skriver meglerhuset som har en holdanbefaling på Bakkafrost med et kursmål på 335 pr aksje.

Ingen valgdagsmålinger på valgdagen

Swedbank skriver at det ikke vil bli annonsert noen offisielle exit-polls 23. juni, men at hedgefund ventes å gjennomføre private meningsmålinger. Det er ulovlig å publisere disse før 23:00 norsk tid 23. juni, men hedgefondene kan handle på dem i løpet av dagen.

«Resten av markedet vil måtte observere bevegelsene i markedet og kan bare spekulere på hva det faktiske utfallet blir», skriver økonom Cathrine Danin i Swedbank.

Først rundt klokken 01:00 fredag 24. juni vil man få de første resultatene av betydning, rundt 06:00 ventes det om lag 90 prosent av stemmene har blitt talt. Endelig resultat ventes å bli kjent mellom 07:00 og 08:00 UK-tid, skriver Commerzbank.

 

Følg markedene med DN Investor

Les også:

Grafen som viser at frykten bare fortsetter å øke  

Disse fondene har best avkastning: Her er årets beste fond dnPlus (+)

Truer Oslo som internasjonalt knutepunkt: Passasjeravgift truer rullebane dnPlus (+)

Sjeiker følte seg lurt av norsk investor: Kjøpte rigg for 40 millioner, solgte til sjeiker for 230 mill dnPlus (+)

- Anbefalt av DNtv:

De beste taxfreekjøpene
Ut og reise i sommer? Her er de ti beste kjøpene på flyplassens taxfree.
05:26
Publisert:

Alpine helvetesuker
Se de norske alpinstjernene tynes for å bli best i verden
04:42
Publisert:

Hør ny episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Den store "brexit"-uroen, endelig åpnet et vindu seg i finansmarkedene og er de over 60 verdt en ekstra ferieuke?

 

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.