Den nyinnsatte statsministeren overrasket alle da hun ga det viktige vervet til mannen som ledet kampanjen for å få landet ut av EU.

– Kjære verden ... Beklager, er beskjeden fra den venstrevridde tabloidavisen Daily Mirror – med et stort bilde av Johnson hengende i en tauline med to britiske flagg i hendene, tatt under London-OL i 2012.

– Storbritannias kredibilitet henger i en tynn tråd etter at Theresa May tabber seg ut ved å velge Boris Johnson som utenriksminister, skriver avisen.

Omstridt

The Daily Telegraph trykker i sin morgenavis et bilde av Mays ankomst til 10 Downing Street, tatt fra innsiden.

– May slipper inn Brexit'erne, skriver avisen.

En avistegning i samme utgave viser flere aksjemeglere som ser på en graf som først faller raskt før den går rett i været.

– Det der er ikke pundet, det er Boris Johnsons karriere, heter det i bildeteksten.

Johnson er en omstridt skikkelse i det konservative partiet og har fått kritikk etter at å ha ledet an i kampanjen som fikk folket med seg på å melde landet ut av EU. Han var på forhånd tippet som en av de heteste kandidatene til å bli ny statsminister, men trakk seg etter hvert i kampen om vervet.

Vil være samlende

Mays valg om å gi Johnson utenriksministerjobben blir tolket som et framstøt for å samle folket etter den dypt splittende Brexit-valgkampen.

Med henvisning til britenes EU-utmeldelse sa May onsdag at landet står overfor store forandringer, men gjorde det klart at hun vil jobbe for å holde både Storbritannia og folket samlet.

– Vi tror på en union ikke bare mellom Storbritannias nasjoner, men mellom alle innbyggere, alle som en, uansett hvem vi er eller hvor vi er fra, sa hun til pressen da hun kom til Downing Street nummer 10 etter å ha fått regjeringsoppdraget av dronning Elizabeth.

Egen brexit-minister

Få timer etterpå var May i full gang med å utnevne sin nye indre sirkel. Foruten Boris Johnson utpekte hun Philip Hammond til ny finansminister etter George Osborne, og Amber Rudd til ny innenriksminister.

Michael Fallon fortsetter som forsvarsminister mens den euroskeptiske David Davis blir brexit-minister med ansvar for å gjennomføre britenes utmelding av EU.

I tillegg kommer britenes tidligere forsvarsminister Liam Fox tilbake i regjering og blir ny minister for internasjonal handel.

Flere navn er ventet å komme torsdag.

– Brexit er brexit

Utfordringene står i kø for den nye regjeringen og et vellykket brexit og en stø hånd på økonomien står øverst på dagsordenen.

Selv om May var tilhenger av å bli i EU, har hun sterkt understreket at hun vil respektere resultatet av folkeavstemningen der et flertall stemte for å forlate EU.

– Brexit er brexit, har hun sagt og gjort det klart at hun vil jobbe for at forhandlingene med EU blir en suksess for Storbritannia.

EU venter utålmodig på den formelle utmeldingen. Noe av det første May derfor må bestemme seg for, er når hun har tenkt å ta fatt på forhandlingene. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Boris Johnson blir britisk utenriksminister

 
- Vi skal gjøre det beste ut av det

Blå blåmandag dnPlus  (DN+)

Følg markedet på DN Investor