Pundet fortsetter å svekke seg etter at det fredag ble klart at flertallet av britene ønsker seg ut av EU.

Natt til fredag ble pundet svekket med ti prosent mot dollaren, åtte prosent rundt euroen og om lag fem prosent mot den norske kronen.

Pundet hadde sitt største fall på en dag siden valutaen ble flytende i 1971-1972, påpeker sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets i sin morgenrapport mandag.

Mandag morgen er pundet på sitt svakeste nivå mot den norske kronen siden mai ifjor. I skrivende stund får du et pund for 11,35 kroner. I forrige uke måtte du ut med 12,20 kroner for et pund.

Stor usikkerhet

Valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken Capital Markets ser for seg at pundet vil være under press fremover.

- Her blir usikkerheten veldig stor, med tanke på hva Bank of England vil foreta seg fremover med styringsrenten, sier han til DN.

Etter at brexit ble et faktum venter flere økonomer og meglerhus at den britiske sentralbanken (BoE) vil kutte renten i nærmeste fremtid.

- Bank of England vil i hvert fall kutte renten. Andre kan følge på. Vi vil i løpet av dagen måtte ta alle våre anslag opp til ny vurdering, skrev sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets i en rapport fra meglerhuset fredag.

Følg alle valutakursene med DN Investor

Venter svingninger gjennom sommeren

Knudsen i Handelsbanken viser til at også forhandlingene rundt utmeldelsen vil ha påvirkning på pundets videre utvikling fremover.

Ifølge ham er det litt for tidlig å peke mot en klar retning.

- Man vil nok forbinde det med større usikkerhet å gå inn i pund nå enn tidligere. Selv om det har blitt mye billigere, sier Knudsen. 

- Jeg venter at pundet vil være under press. Samtidig er det viktig å understreke at markedene er preget av store svingninger, og det tror jeg vi må belage oss på at det blir gjennom sommeren, understreker han.

- Kan hende vi har det verste bak oss

Ifølge Olsen i Nordea Markets er det store spørsmålet fremover hvordan markedet vil takle og fordøye brexit.

- Det var tydelig at markedet ikke var posisjonert for det som skjedde på fredag, skriver han.

Olsen viser imidlertid til at sentralbankene er mer forberedt nå enn de har vært tidligere.

- Det kan fortsatt komme utslag i markedene i dagene og ukene framover, men det kan også hende at vi har det verste bak oss. Vi lener oss mot det siste, skriver han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på DN.no:

Toppmosjonistenes hjerter blir syke: Risikosport d2Plus (DN+)

Slik dekker Norwegian over pilotmangel: Femdobbel leie av samme fly dnPlus (DN+)

Turistenes selfie-favoritt: Slik fikk Norge en helt ny turistattraksjon magasinetPlus (DN+)

Bedragersyndromet: De er flinke - men tror suksessen er ufortjent (DN+)


- Alt dreier seg om Brexit

Torbjørn Røe Isaksen tar ikke gjenvalg

SV vil redde nordmenn fra gjeldsfelle

Se DNTV:

London-turen blir billigere
Det er det eneste som er sikkert, i følge Harald Magnus Andreassen, sjefsøkonom i Swedbank.
00:43
Publisert: