- Fiber minner om UMTS. Det ble brukt mange hundre milliarder i lisenser. Det var veldig mange som hev seg på verden over, og det skulle komme masse nye tjenester. Så skjedde det nesten ingenting, sier teleanalytiker Tore Aarønæs.

Med kraftaktører i spissen har man investert rundt 7,5 milliarder i fibernett i Norge – og så langt er tapet på 2 milliarder kroner. Det er konklusjonen i Norsk Telecoms nye rapport.

Fiberaktørenes svar er at dette er infrastruktur som skal vare lenge og bli lønnsom på svært lang sikt. Regnestykket som skal vise lønnsomhet vil imidlertid ingen dele med Dagensit.no, hverken BKK, Agder Energi eller Altibox. Dette er forretningshemmeligheter.

Les også: Pris per kunde: 30.000 kroner

Det som er klart er at det ikke er noen automatikk i at infrastruktur lønner seg - selv på lang sikt. Det finnes flere eksempler i telebransjen på fremtidstro og infrastruktur som gikk riktig galt. Blant annet har kraftbransjen tidligere også vært involvert i Enitel, som gikk konkurs tidlig dette årtusenet. Svenske Bredbandsbolaget gikk det også riktig galt med økonomisk, både i Sverige og Norge. Og det finnes grellere eksempler som på mange måter kan minne om fiberutbyggineng, mener Tore Aarønæs, som har skrevet den nye rapporten - nemlig UMTS.

Milliardsluk
Ifølge Digi.no ble det rundt år 2000 brukt nesten 1000 milliarder kroner på bare lisenser til å bygge ut UMTS- nett, som i dag er kjent som 3G-mobilnett. Teknologien gjør det mulig å være på nett med god hastighet via en mobilforbindelse. I Norge kjøpte fire aktører lisens, men bare to bygde ut. Det har siden blitt mulig å få lisensen vesentlig billigere enn i første runde.

Resultatet ble en mobilbransje som økonomisk lå med brukket rygg i flere år.

Mobiloperatørene innrømmet på den tiden at dette ble dyrt, men hevdet de ville tjene det inn på nye tjenester. Dette har imidlertid ikke slått til - selv etter 10 år er det stort sett bare datatrafikken som fyller kassen, ikke nye tjenester

Mange tapte mye penger på UMTS, og verst gikk det kanskje utover finske Sonera, som brukte over 30 milliarder kroner på en tysk lisens som siden ble gitt tilbake gratis. Kraftbransjens mobilselskap i Norge, Mobile Broadband, tapte ikke like mye penger, men de gikk konkurs.

Livsfarlig feilkonklusjon
Aarønæs mener det er vanskelig å vite hvilke hester man skal satse på, særlig innen ikt der utviklingen skjer svært fort. Dermed blir langsiktig inntjening også usikker.

- Løsninger som synes smarte i dag er det ikke nødvednigvis i morgen. Produktenes livssykluser blir stadig kortere, sier han, og minner om at ISDN bare fikk en levetid på rundt ti år.

Fiber presenteres ofte som endeløsningen - som det nettet vi garantert skal bruke i flere tiår.

- Det er livsfarlig, mener Aarønæs.

Les også: Må ha de, bare må ha det!

MAnge sammenligner dette med investeringer i jernbane og strømnett. Dette blir galt, mener Aarønæs.

- Jernbanen har vært en monopoltjeneste. Her beveger fiberaktørene seg ut i et marked preget av konkurranse, og brukerne kan velge hva de vil, sier han.

Smertelig erf#229
Fiber er nok det raskeste, men også andre kan levere svært høy ytelse, blant dem kabelaktørene.

- Det viktigste er hva slags tjenester man kan levere i nettet, sier informasjonsdirektør i Get Øyvind Husby.

Han tror ikke på lønnsom fiberutbygging. Selskapet han jobber for har dessuten en del bitre erf#229er med slike satsinger. Rundt årtusenskiftet var UPC, som det da het, tidlig ute med å tilby bredbånd i Norge og mange andre land. Selskapet leverer nå god lønnsomhet, men har opp gjennom årene vært gjennom store tap tidligere eiere fikk på ingen måte igjen pengene sine da nettet ble solgt til dagens eiere.

- Det er helt riktig. V har investert milliarder av kroner og har tidligere tapt store penger. Det er fremdeles mange år til vi har tjent tilbake det som ble investert, men det var private penger, ikke skattebetalernes penger, sier Husby, med adresse kommunalt eide kraftselskaper.

- Det er stor risiko knyttet til infrastrukturbygging, konkluderer han.

Get opplever forøvrig nå at det bygges fiber på steder der de har bygget sitt nett - dermed risikerer de å miste store verdier som er lagt ned i nettet, noen steder relativt kort etter utbyggingen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.