Finanskrisen førte til nedgang i investeringene på norsk sokkel i 2010. Ifjor var det første året med nedgang i løpende investeringer i olje- og gassvirksomheten siden 2002, melder Statistisk sentralbyrå torsdag.

De endelige investeringene til olje- og gassvirksomheten utgjorde 125,4 milliarder kroner i 2010, en nedgang på 10,4 milliarder fra året før.

For neste år er det derimot ventet at investeringene igjen øker, men SSB har tatt investeringsanslaget både for nye prosjekter og for leting på norsk sokkel krafig ned siden de rapporterte i fjerde kvartal ifjor.

Investeringene til olje- og gassvirksomheten for anslås til 141,1 milliarder kroner. Det er 9,7 milliarder kroner lavere enn oppgitt i fjerde kvartal.

- Investeringsstatistikken skal inkludere prosjekter som har godkjent Plan for Utbygging og Drift (PUD). Mye av nedgangen for 2011, om lag 7 milliarder kroner, har sammenheng med at det i forrige telling ble rapportert investeringsanslag innen felt i drift for prosjekter som ennå ikke har fått PUD-godkjenning. Disse er nå tatt ut av anslaget for 2011, men vil bli tatt med i tellingen igjen når prosjektene får den nødvendige godkjenningen i Stortinget, forklarer SSB.

Av de totale investeringene på 141,1 milliarder kroner, vil 29 milliarder bli brukt til feltutbygging. Det er levert inn PUD for de nye prosjektene Valemon og Jordbær (Knarr), og for videreutviklingen av Ekofisk-området, Eldfisk 2 og Ekofisk Sør.

77,4 milliarder ventes investert i felt i drift. De største investeringene ventes på Troll, Ekofisk, Valhall og Gullfaks.

Leteinvesteringene i 2011 ventes å bli 28,4 milliarder kroner. Dette er 3,1 milliarder kroner lavere enn anslaget gitt i 4. kvartal 2010, men likevel 3,9 milliarder høyere enn tilsvarende anslag for 2010.

- Aminproblemene gjelder alle (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.