DN var tilstede på den fredelige markeringen på Place de la Bourse, Børsplassen, som startet klokken 14 1. påskedag.

Dagen før hadde arrangøren  bedt folk om å holde seg hjemme etter at politiet i den belgiske hovedstaden sa de ikke kunne garantere for sikkerheten.

Årsaken var at politiet hadde mer enn nok å gjøre i kjølvannet av tirsdagens terrorbomber på flyplassen og metroen som etterlot 31 døde, inkludert tre selvmordsbombere.

En del folk hadde likevel møtt opp i det varme, vindfulle vårværet, men ikke flere enn at antall pressefolk virket like stort. Det var derfor også flere kringkastingsbiler enn politikjøretøy.

Nazihilsener

Politiet fikk plutselig rett i at sikkerheten ikke ville være god nok. Det første folk la merke til var den umiskjennelige lyden av fotballfans fra et stykke unna plassen.

Så de glattbarberte hodene med og uten hetter - før de svartkledte ikke etterlot noen tvil om hva de sto for. Høyrehender på skrå opp i lufta, ølbokser i andre og tenning av nødbluss.

De opprinnelige deltagerne på plassen, de som akkurat hadde holdt hverandre i hendene og rammet inn blomsterhavet, buet først - før de ropte tilbake: Vi er alle barn av innvandrere.

Alt om angrepene i Brussel

For få politifolk

Pøblene rullet ut et hvitt banner med svarte bokstaver: Casuals againt terrorism. En av dem dro til en som prøvde å hindre de svartkledtes budskap. Kort tid etter var de fredelige på trappen fortrengt av den berusede nazigjengen, som frydet seg over å ha erobret plassen i søkelyset.

Samtidig observerte DN tyve tilbaketrukne opprørspoliti "gjemme" seg bak hjørnet av Børsen. Noen oppfordret dem til å rykke inn, men de unnskyldte seg: Vi avventer ordre.

Saken fortsetter under bildet.

 

Her
Her "gjemmer" opprørspolitiet seg, rundt hjørnet for Børsplassen der høyreekstreme fotballpøbler hadde fortrengt en fredelig markering. De tyve måtte vente på forsterkninger før de kunne rykke inn. (Foto: Tore Gjerstad)

Marie Charlier, en av dem som hadde kommet til plassen for å minnes Brussels døde, sto oppgitt mellom pøblene og politiet.

- Alle land har disse hjerneskadede fotballfansene. Noen av dem har til og med innvandrerbakgrunn selv om de bruker nazisymboler. Det verste er at vi alle sammen er her for det samme, å bekjempe terrorismen. Hooligansen vil bare bruke feil virkemidler, sier Charlier mens et nytt motrop til pøblene begynner: "Nei til hatet."

En halvtime uten at politiet var sterkt nok tilstede til å gripe inn, ble avløst av hastig innkalte ekstratropper, inkludert soldater, som rykket inn og fortrengte nynazistene. Men ikke uten at de til slutt ble nødt til å bruke vannkanoner og tåregass.

Les også:

Slik lykkes du med løpingen  

Hjelp, vi reiser på første klasse!

- Istedet for å være sjalu, burde det norske folk slå seg på brystet

Fått med deg denne?

Se #eggbot løse påskelabyrint
Bjørn Einar Bjartnes tar påskepyntingen til et nytt nivå.
00:15
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.