Den økonomiske aktiviten i Norge overrasker på oppsiden i årets tre første måneder.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank mener det kun er på overflaten.

- Det var svakere vekst i etterspørselen på fastlandet og i bedriftenes investering, samt svært stor lagerbygging. Hovedtallet ser jo greit ut, men ser vi på detaljene så er det ikke bedre enn ventet, sier han til DN.

BNP for Fastlands-Norge med en økning på 0,5 prosent i årets første kvartal, viser tall fra Statistisk sentralbyrå onsdag.

På forhånd var det ventet en vekst på 0,2 fra flere meglerhus, mens Norges Bank hadde lagt til grunn en vekst på 0,35 prosent.

Men når man tar detaljene i kvartalets BNP-beregning, viser det seg at den underliggende veksten begrenser seg til 0,2 prosent.

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank Markets.
Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank Markets. (Foto: Thor Nielsen)

Fortsatt brems

Ifølge sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank Markets er det «ingen tvil» om at oljebremsen fortsetter nedkjølingen av norsk økonomi.

- Nå begynner vi å se det vi kan kalle «andre runde-effekter». Du ser at det slår ut i aktiviteten i investeringene til dem som leverer til oljebransjen, sier han til DN.

Jullum understreker imidlertid at det ikke er snakk om en «totalkollaps» i norsk industri.

Han og flere seniorøkonomer er enig om at nøkkeltallet ikke er nok til å utsette et rentekutt fra den norske sentralbanken.

- Dette hindrer ikke noe rentekutt i juni, hvis det er det de tenker å gjøre, sier Andreassen i Swedbank.

Jullum er enig i at lagertallene kan gi feil inntrykk av den økonomiske veksten.

- Veldig mye, tre tideler av dette var lageroppbygging. Og det demper. Utenom lager er veksten opp 0,2 prosent, forklarer han til DN.

Svakere

Oppbygging av lagre er vanligvis tegn på at produksjonen øker mer enn etterspørselen. I Norge er det derimot mer «tricky» fordi vi har en fastlands-økonomi og en boligsektor som ofte kun oppgis som en sekkepost, sier Jullum.

Shakeb Syed, Sparebank 1.
Shakeb Syed, Sparebank 1. (Foto: Charlotte Wiig)

- Detaljene i tallene er svakere enn overskriftene, noe som demper markedsutslaget, sier Danske Bank-økonomen.

- I hovedsak er dette BNP-tallet tungt og bra fordi det kommer fra privat konsum, men noe kommer også fra denne sekkeposten, hvilket ikke er like bra, legger sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets til.

Jullum mener dermed vi likevel kan se klare tegn til lavere aktivitet i oljerelaterte næringer slår ut i næringslivet via lavere investeringer.

Gjenspeiler ikke ledigheten

Jullum mener de ferske BNP-tallene ikke gjenspeiler situasjonen i den norske arbeidsledigheten. Det tror han blant annet skyldes husholdningenes forbruk.

- Vi ser fortsatt at husholdningene holder dampen oppe. Det er bra bidrag både fra forbruket og boliginvesteringene, påpeker han.

Dette vil bidra til å dempe de negative utfallene økonomene venter seg i oljesektoren utover året.

- Veksten holder seg bedre enn den økende ledigheten skulle tilsi. Det er mye større økning i arbeidsledigheten enn det vekstraten skulle tilsi, sier Jullum.

 

Les også: Asia i dag: Kollaps i solenergiselskap

Vil dele opp Statoil

Ryanair henger ut piloter som sløser med drivstoff

Dyrest sjøhytte i vest(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.