- Veksten nå er lav, vi ligger under én prosent, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank til DN.

Han snakker om BNP-tallene fra Statistisk sengtralbyrå for Fastlands-Norge som viser en vekst på 0,2 prosent i årets andre kvartal.

- Vi har bremset hardt ned, legger Andreassen til og peker på olje og svak utvikling i bedriftenes investeringer på fastlandet som årsaker til dette.

Bildet bekrefter at Norges økonomi bremser, men ikke har stoppet helt opp, mener han. Fremover har meglerhuset lagt til grunn at investeringene i bedrifter blir noe bedre.

Flere i jobb

Tallene fra SSB viser en økning i sysselsettingen på 5000 personer i kvartalet.

- Produktivitetsveksten er lav, men aldri så galt at det ikke er godt for noe, sier Andreassen om utviklingen.

Med den øvrige veksten i økonomien er han derimot usikker på hvor lenge dette vil vare. Sjeføkonomen forklarer at han har en mistanke om svakere sysselsettingstall fremover.

Spår lavere forbruksvekst

I andre kvartal er det utelukkende private husholdninger og offentlig sektor som har bidratt til økningen, mener Andreassen.

- Det lille vi har igjen er forbruksdrevet. Hadde det ikke vært for forbruket, ville BNP blitt negativt.

Slik mener Swedbank-økonomen tendensen har vært de siste tre kvartalene. Han venter derimot ikke at forbruksveksten på 0,5 prosent i andre kvartal vil holde seg.

- Det venter vi ikke fortsetter gjennom det neste året. Jeg tror effektene fra olje sprer seg litt lenger inn i økonomien, sier Andreassen.

Seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.
Seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

- Gladnyhet

Den svake BNP-veksten kom heller ikke overraskende på seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.

- Den er lavere enn normalt, og det var heller ikke like sterkt som veksten i første kvartal, som nå viser vekst på 0,3 prosent, påpeker hun.

Haugland trekker frem det hun mener er en «gladnyhet»:

- På den positive siden ser ikke norske forbrukere ut til å være skremte, og fortsetter å levere solide vekstbidrag til økonomien. Men ikke bare det, vi ser også at offentlig etterspørsel leverer positive etterspørselsimpulser i økonomien.

Slik bør det også være med tanke på regjeringens ekspansive finanspolitikk, mener Haugland. Hun ser blant annet økning i norsk eksport.

- Ved første øyekast ser den tradisjonelle eksporten ut til å avta, men trekker vi bort raffinerte oljeprodukter, ser vi at den øker med 3,2 prosent fra første til andre kvartal.

Rentekutt i november

Til tross for at veksten i BNP var 0,1 prosent høyere enn Norges Bank har lagt til grunn, vil ikke tallene endre sentralbankens anslag, mener haugland som fremdeles tror på rentekutt i november.

Dette fordi revidert BNP for første kvartal ble nedjustert fra 0,5 prosent til 0,3 prosent torsdag.

- Vi tror ikke Norges Bank heller er overrasket over dagens tall. De gir ingen ny informasjon, men bekrefter det bildet de har, det endrer nok ikke deres strategi, tror Haugland.

Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 tolker også disse tallene slik.

- Isolert sett påvirker ikke dette sentralbankens rentebane i noen retning, skriver han i en rapport.

 

Les også: Fortsatt svak aktivitetsvekst i norsk økonomi

- Kroner er ikke noe man ønsker å ta i med ildtang

Kraftig oljeprisfall senker børsen

 

Se også:

- Det er den store skrekken for Norge:

- Det er den store skrekken for Norge
DNs kommentator Bård Bjerkholt forklarer: Dette betyr Kinas valutajustering.
01:48
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.