Den økonomiske aktiviteten i Norge overrasker sterkt i årets tre første måneder.

Brutto nasjonalproduktet (BNP) for Fastlands-Norge økte med 0,5 prosent i første kvartal 2015, mens veksten gjennom andre halvår ifjor på 0,4 prosent er svakere enn tidligere beregnet.

Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå onsdag.

Fra 4. til 1. kvartal var sysselsettingen uendret, etter flere år med jevn oppgang.

På forhånd var det ventet en kvartalsvis økning på 0,35 prosent fra Norges Bank, men flere økonomer ventet en mer moderat økning på 0,2 prosent, ifølge estimater innhentet av TDN Finans.

I fjerde kvartal i fjor steg BNP for Fastlands-Norge med 0,5 prosent sekvensielt.

Den norske kronen styrket seg umiddelbart mot samtlige valuta på nyheten som kom onsdag klokken 10.

Fall i industrien

Bruttoproduktet i industri og bergverk falt i 1. kvartal med 0,8 prosent, etter en kraftig oppbremsing av veksten i andre halvår 2014.

Nedgangen skyldes blant annet redusert produksjon i petroleumsrelatert leverandørindustri, slik som verftsindustri og reparasjon og installasjon av maskiner og utstyr.

Vareproduksjon utenom industri og bergverk viste oppgang i 1. kvartal. Bruttoproduktet i bygge- og anleggsvirksomhet økte med 0,8 prosent, etter tilsvarende nedgang i 4. kvartal i fjor.

Varekonsumet gikk opp med 0,5 prosent i 1. kvartal. Denne veksten ble trukket opp av en sterk økning i bilkjøpene og konsumet av klær og sko. Kjøp av ikke-varige varer var derimot uendret fra kvartalet før. Tjenestekonsumet økte med 0,9 prosent i 1. kvartal, om lag som kvartalet før.

- Klart omslag

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets var blant dem som ventet et fall i kvartalstallene fra 0,5 til 0,2.

I forkant av BNP-fremleggelsen begrunnet han dette i sin morgenrapport med at avmatningen som følger av fallet i petroleumsinvesteringene allerede har begynt.

- Dette har vært klart synlig i industriproduksjonen. Tross gjeninnhentningen i mars, som vi anser som forbigående, viste produksjonsstatistikken et fall på 1 prosent fra fjerde til første kvartal. Dette er et klart omslag fra den veksttakten vi så gjennom fjoråret, mener Hov.

I 2014 steg produksjonen i industrien med omtrent 1 prosent per kvartal.

- Produksjonen i første kvartal i år har blitt trukket ned av leverandørindustrien; fortrinnsvis bygging av skip og oljeplattformer, samt maskinindustrien, sier seniorøkonomen.

Spikeren i kisten

Også analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets trodde på forhånd at BNP-tallene for første kvartal ville «bære et klart preg» av at norsk økonomi kjøles ned som følge av lavere aktivitet innen oljesektoren.

I morgenrapporten skrev han at Norges Bank trolig må nedjustere anslaget for vekst og kapasitetsutnytting - dersom BNP-veksten begrenset seg til 0,2 prosent.

- Et rentekutt i juni virker allerede svært sannsynlig, og et svakt BNP-tall kan være som «spiker’n i kista». Det vil også være et argument for at renteprognosen som blir lagt fram i juni inneholder sannsynlighet for ytterligere et rentekutt, mente Bernhardsen i morges.

 

Les også: Asia i dag: Kollaps i solenergiselskap

Storebrand kutter boliglånsrenten

Milliarder forlater Skagen

Trosser tap på 100 mill.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.