Brynestad og CG Holdings revisorselskap Kjelstrup & Wiggen AS ble saksøkt av av Daimyo, Hurum Energigjenvinning og tilknyttede selskaper for tap som kom etter en avtale med Hurum Papermill og CG Holding i 2007.

Saksøkerne mente at det forelå vesentlige feil ved regnskapene til CG Holding, som Brynstad og revisoren burde avdekket ved regnskapsavleggelsen og revisjonen

- Ville ikke akseptert garanti
Saksøkerne mente at Brynestad og CG Holding hadde en reell egenkapital på 90 millioner kroner da avtalen ble inngått, og ikke 726 millioner kroner slik det var bokført. De hevdet også at det var tilsvarende feil i regnskapene for 2005 og 2006.

- Dersom saksøkerne hadde visst om disse vesentlige feilene ved regnskapene ville de ikke akseptert garanti fra CG Holding som sikkerhet for avtalene, hevdet saksøkerne i retten.

- Stilte ikke krav
Men kravet førte ikke frem i Oslo Tingrett.

Dommer Finn Haugen påpeker at Daimyos ledelse ikke bad om at CG Holding la frem formelle årsregnskaper, at det ble ikke stilt spørsmål om konkrete poster i regnskapene, og at det ikke ble stilt noen krav om egenkapital eller resultat i forbindelse med avtaleinngåelsene.

I dommen pekes det også på at Daimyo neppe ville unnlatt å inngå avtalene selv om årsregnskapet for 2006 hadde vært sanntidskorrekt.

- Lite å tape på å satse på Brynestad
- Realiteten var at banken og Daimyo ikke hadde noen gode reelle alternativer. Selv med korrekte opplysninger i regnskap og noter, var CG Holding et selskap i vekst med driftsoverskudd og betydelig egenkapital. Med en avtale med CG Holding-garanti var oppsiden for Daimyo vesentlig større – og risikoen mindre – enn å gå videre i egen regi med andre alternativer. Banken og Daimyo hadde derved mye å vinne og lite å tape på å satse på Brynestad-alternativet. Ved at retten legger til grunn at det ikke er årsakssammenheng, utløses det ikke noe erstatningsansvar, skriver dommer Finn Haugen.

Dermed ble det frifinnelse for de saksøkte.

Brynestad ble tilkjent 2 millioner i sakskostnader, revisor Kjelstrup & Wiggen AS tilkjennes 1 milion kroner, og Erik Olsen i egenskap av å være ansvarlig revisor tilkjennes snaut 1,3 millioner kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.