En avtale om å tillate oljeboring til havs langs kysten av Mexico-gulfen, er del av budsjettavtalen som nå vurderes av den amerikanske kongressen, ifølge Financial Times fredag.

Avisen fremholder at dette styrker arbeidet med en energireform i Mexico, som er inne i en avgjørende periode.

Budsjettavtalen som fremmes av Patty Murray og Paul Ryan, forhandlingslederne for henholdsvis demokratene og republikanerne, vil løsrive avtalen om boring langs den amerikansk-meksikanske grensen fra tvisten om en opplysningsplikt som har til hensikt å forbedre innsynet og forhindre korrupsjon i internasjonal oljevirksomhet.

Avtalen etablerer rammevilkår, inkludert sikkerhetsregler og regler for deling av kostnader og inntekter, for amerikanske selskapers samarbeid med det meksikanske statsoljeselskapet Pemex i utbygging av olje- og gassfelt på tvers av landegrensen.

Dette skjer etter at det meksikanske senatet onsdag godkjente et forslag om å oppheve statens 75 år gamle monopol i energisektoren, skriver avisen.

De antatte ressursene i det aktuelle grenseområdet er relativt beskjedne. Amerikanske myndigheter har anslått dem til inntil 172 millioner fat olje, og gass tilsvarende 52 millioner fat olje.

Avtalen betraktes imidlertid som et tegn til økende samarbeid mellom de to landene i energisektoren.

Mexico blir et stadig viktigere marked for gass og oljeprodukter fra USA. Dessuten ventes amerikanske selskaper å være blant de fremste investorene i Mexico, hvis regjeringens foreslåtte energireformer åpner døren for utenlandske selskaper.

Les også:
Riggmaktkampen: Spetalen trekker styreangrepet
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.