Warren Buffetts investeringsselskap Berkshire Hathaway kjøper aksjer i den amerikanske banken Bank of America for tilsammen fem milliarder dollar, melder Bloomberg News torsdag ettermiddag.

Berkshire betaler 100.000 dollar per aksje for 50.000 preferanseaksjer i banken.

Ifølge CNBC sier Buffett torsdag at Bank of America er et sterkt selskap som er godt ledet. Han begrunner oppkjøpet med at aksjen "har falt mye".

- Dette er en tillitserklæring, ikke bare til Bank of America, men til hele USA, sier Buffett til CNBC.

Bratt fall
Bank of America-aksjen har falt rundt 50 prosent så langt i år. I løpet av den siste måneden har aksjen falt bratt på grunn av usikkerhet rundt selskapets finansielle og juridiske situasjon.I markedet er det blitt spekulert i om banken trenger mer kapital. Tidligere denne uken nådde aksjen sitt laveste nivå siden 2009.

I dag stiger aksjen nærmere 20 prosent på New York-børsen etter nyheten om Buffetts oppkjøp.

Sliter med råtne boliglån
Prisen på å forsikre seg mot at banken misligholder noen av sine forpliktelser steg også bratt tidligere denne uken. Tirsdag nådde kredittforsikringspremien sitt høyeste nivå siden mars og april 2009 da markedets tillit til bankene var på sitt aller laveste etter finanskrisen.

Ifølge Marketwatch håpet bankens aksjeeiere tidligere i sommer på at den ville være i stand til å øke utbyttet tidlig neste år. Toppsjef Brian Moynihan skal imidlertid ha forsøkt å dempe forventningene om utbytteutbetalingene, noe som satte igang spekulasjoner om bankens kapitalreserver.

I markedet er det blitt spekulert i om banken i det hele tatt har en sterk nok balanse til å komme seg gjennom problemene rundt amerikanske boliglånen som oppkjøpet av den kriserammede boliglånsbanken Countrywide førte med seg.

I juni i år ble det kjent at banken må ut med 8,5 milliarder dollar i et forlik som dekker nærmest alle gjeldsinstrumenter som er utstedt av Countrywide.

Bank of America kjøpte Bank of America for aksjer verdt 4,1 milliarder dollar i 2008.

Det er også det blitt stilt spørsmål om banken har nok kapital til å møte nye globale finansreguleringer og om den vil være i stand til å stå imot en ny økonomisk nedtur i verdensøkonomien.

Gigantunderskudd
I årets andre kvartal fikk Bank of America et underskudd på 8,8 milliarder dollar. Tapet var ventet og skyldtes nettopp forliket med med gruppen på rundt 20 investeringsselskaper og forvaltere som kjøpte gjeldsinstrumenter av Countrywide i perioden som ledet opp til finanskrisen i 2008.

Totalt var gigantforliket på 8,5 milliarder dollar og ifølge banken ble mesteparten av forliket er kostnadsført i andre kvartal.

Reprise av Goldman-kjøpet
Buffetts storkjøp av Bank of America-aksjer ligner mye på en handel han gjorde da finanskrisen brøt ut høsten 2008.

En uke etter Lehman Brothers gikk overende og utløste finanskrisen kjøpte Buffett aksjer for fem milliarder dollar i investeringsbanken Goldman Sachs. Goldman Sachs betalte Buffett rundt 1 milliard dollar i utbytte i løpet av de to og et halvt årene han eide Goldman-aksjene.

Buffett beskrev avtalen som at Goldman betalte Berkshire Hathaway 15 dollar hvert sekund.

18. april i år ble avtalen avsluttet. Goldman betalte fem milliarder dollar for aksjene, 500 millioner dollar i et tilbakekjøpsgebyr og 149 millioner dollar i opptjent dividende.

Les også:

Bank of America inngår gigantforlik

- Wall Street er som en kirke som har tombola i helgene

Gigantunderskudd for storbank (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.