Bunnen har gått fullstendig ut av den indiske valutaen rupi. Mandag faller verdien til det laveste nivået mot dollar noensinne.

Dette er den andre bunnrekorden mot dollar på like mange dager. Fallet kommer etter at utenlandske investorer har gjennomført en massiv tilbaketrekking av kapital fra landet.

Vil kontrollere kapitalflyten
Tidligere denne måneden ble den tidligere sjeføkonomen i Det internasjonale valutafondet (IMF), Raghuram Rajan, utnevnt til ny sentralbanksjef. Men han fikk ikke tid til å begynne i jobben før sentralbanken i forrige uke skjerpet den strenge valutakontrollen i landet. De nye restriksjonene skjerper inn hvor store beløp innenlandske selskaper og enkeltpersoner kan sende ut av India.

Men kampen mot markedets mistro har så langt vært en kamp mot vindmøller for sentralbanken, skrev Dagens Næringsliv lørdag. Nye tall viser at investorene bare siden begynnelsen av juni har trukket rundt 11,6 milliarder dollar (69 milliarder kroner) i aksjer og obligasjoner ut av India. Med påfølgende fall i valutaen og på børsene i landet.

Rentene opp, børsen ned
Sentralbankens kamp har samtidig bidratt til å sende rentenivået i landet kraftig oppover. Referanserenten på tiårige statsobligasjoner har steget til over ni prosent for første gang siden 2011. I mai var renten på like over syv prosent.

På børsen i Mumbai har hovedindeksen Sensex dessuten falt tilbake nesten 5,5 prosent i løpet av handelen fredag og mandag.

En amerikansk dollar kostet tidligere på dagen mandag 63,37 rupi, det svakeste nivået for rupien mot den amerikanske valutaen noensinne. I skrivende stund koster en dollar 63,34 rupi.

Blant verdens svakeste
Den indiske valutaen har så langt i år falt med over 12 prosent mot dollar, noe som gjør den til valutaen med svakest utvikling mot dollar blant alle de asiatiske valutaene. På verdensbasis er det kun brasilianske real og sør-afrikanske rand som har hatt en svakere utvikling mot dollaren så langt i år.

Ifølge Financial Times kommenterte flere høytstående indiske myndighetspersoner valutautviklingen i løpet av helgen, inkludert statsminister Manmohan Singh. Myndighetene forsøker å overbevise markedene om at frykten for en krise i landet er overdrevet. Landet opplever svekket vekst kombinert med et underskudd på driftsbalansen som over tid ikke vil være bærekraftig, skriver avisen.

Myndighetene utelukker foreløpig å pålegge utenlandske investorer kapitalrestriksjoner i landet.

Frykter full krise
I markedet frykter man imidlertid at kapitalflukten kan føre til full krise i landets økonomi. Den sveitsiske storbanken Credit Suisse mener myndighetene så langt ikke har vist at de tar situasjonen på fullt alvor.

- Vår fremste bekymring er at myndighetene fortsatt ikke skjønner dette og i stedet tenker at dette er en ganske lite bråk som vil legge seg etter ganske små tiltak. Dersom dette fortsetter å være tilfellet, vil en svekkelse til 65 mot dollaren være sannsynlig, noe som bør hjelpe på oppmerksomheten, skriver økonom Robert Prior-Wandesforde i en oppdatering mandag, ifølge Reuters.

LES MER:

- Et saktegående togvrak (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.