Denne artikkelen ble først publisert for DNvinklubbs medlemmer.Etter flere årganger med skuffende viner fra en av verdens beste hvitvinsprodusenter har Anne Claude Leflaive og Domaine Leflaive vist at de er tilbake med årgangene 2010 og 2011. At førstnevnte skulle imponere, var nok en større selvfølge - enn med den noe mer middelmådige 2011.

Faktum er at tatt årgangen 2011s forutsetninger i betraktning, så imponerer den mer enn allerede legendariske 2010. Hvor lenge de vil holde er derimot vanskelig å si, men med flere skuffelser fra årgangene på 2000-tallet friskt i minnet er drikkevinduet innskrenket noe, og hvorfor vente, noen av dem smaker fantastisk nå.

Profil

Domainet ble startet i 1717 av Claude Laflaive som flyttet til Puligny og fikk bygd huset som har fungert som hjem for ti generasjoner vinmakere i familien Leflaive.

Men det var Joseph Leflaive som skulle sette standarden for fremtiden til familiebedriften. Han var egentlig en marineingeniør og sto på begynnelsen av 1900-tallet bak utviklingen av Frankrikes første ubåt. Samtidig tok han hånd om familiens vinmarker hjemme i Puligny. Det var vanskelige tider, for alle markene var fullstendig ødelagte av vinlusen phylloxera. Han fant frem til de beste rotstokkene han kunne finne og begynte sakte, men sikkert å tappe og selge vinen selv. Da Joseph døde i 1953, var det sønnene Vincent og Joseph-Régis som overtok styringen. Vincent hadde ansvaret for vinene og Joseph for administreringen av domainet. Sammen ble de legendariske for å stå bak noen av de beste hvitvinene Burgund noensinne har sett.

I 1990 overtok Vincents datter Anne-Claude sammen med Josephs sønn Olivier, men da Vincent døde i 1993, stod Anne-Claude alene, mens Olivier hadde dannet negocianthuset Olivier Leflaive sammen med broren Patrick.

Siden den gang har Anne-Claude Leflaive vært familieforetakets ubestridte overhode. Sammen med Pierre Morey, som har vært hennes vinmaker frem til 2008, har hun utviklet kvaliteten på vinene til høyder man trodde det var umulig å oppnå.

Det første hun gjorde var å forvandle alle vinmarkene til biodynamisk dyrking, det skjedde allerede i 1990.

I dag eier Domaine Leflaive 24,5 hektar med topp vinmark i Puligny og Blagny. Den mest ettertraktede er deres Montrachet, der de eier kun 0,08 hektar, og lager et fat i året.

Nå er det Éric Remy som har tatt over som Anne-Claude Leflaives høyre hånd - og står for den daglige driften av den historiske eiendommen. Han arbeidet først fem år sammen med Pierre Morey, før han overtok ansvaret.

En flunkende ny lagringskjeller med eggformet tak og bygget med naturlige materialer som strå og grus, stod ferdig for to år siden.- Vi sammenligner kvaliteten på vinene fra våre to kjellerne for å se hva vi gjør i fremtiden. Vi skal ikke se bort ifra at vi modner alle Gran Cru vinene i denne nye kjelleren fremover, sier Éric Remy.
 
Vinene får vanligvis 40 prosent ny eik i 12 måneder før de blir blandet og oppbevart i rustfrie ståltanker i seks måneder før de tappes.

 

11323 Chevalier Montrachet Grand Cru 2011
Domaine Leflaive
Burgund, Frankrike
Kroner 2100,- spesialbestilling
96 poeng
Red & White
Duft av mineraler, allehånde, toast og tre med hint av grønne epler. Konsentrert og sammensatt med balansert syre og lang lang utgang med en tørr finish. Mye dybde med en innsmigrende mineralitet. Drikk nå til 2020. Passer til hvit fisk og kraftige skalldyrretter. MB

11324 Bâtard Montrachet 2011
Domaine Leflaive
Burgund, Frankrike
Kroner 1800,- spesialbestilling
96 poeng
Red & White
Innesluttet og lukket på duft. Heftig konsentrasjon på smak med en lang og tørr mineralsk utgang. Balansert syre og sammensatt fruktbilde. Ung og trenger mer tid. Drikk fra 2016 til 2024. Passer til hvit fisk og kraftige skalldyrretter. MB

11327 Puligny Montrachet Pucelles 1er Cru 2011
Domaine Leflaive
Burgund, Frankrike
Kroner 999,- spesialbestilling
94 poeng
Red & White
Dufter av tre og mineraler med hint av toast. Flott konsentrasjon på smak med frisk syre og en fyldig mineralsk frukt. Trenger mer tid for å komme rundt. Dette er en av de flotteste Pucelles Leflaive har laget på år. Drikk fra 2016 til 2020. Passer til hvit fisk og kraftige skalldyrretter. MB

11326 Puligny Montrachet Clavoillon 1er Cru 2011
Domaine Leflaive
Burgund, Frankrike
Kroner 649,- tilleggsutvalg
93 poeng
Red & White
Noe lukket på duft med hint av modne epler og mineraler. Flott konsentrasjon på smak med en spenstig frisk syre og en lang mineralsk utgang. Drikk fra 2015 til 2020. Passer til skalldyr og hvit fisk. MB

16564 Puligny Montrachet 2011
Domaine Leflaive
Burgund, Frankrike
Kroner 499,- tilleggsutvalg
92 poeng
Red & White
Noe lukket på duft med hit av tre og mineraler. Frisk og fersk frukt med en spenstig syre. Pent balansert eik med en flott mineralitet. Lang og konsentrert utgang. Drikk nå til 2018. Passer til hvit fisk og skalldyr. MB

16563 Bourgogne Blanc 2011
Domaine Leflaive
Burgund, Frankrike
Kroner 379,- tilleggsutvalg
90 poeng
Red & White
Dufter av toast og tre med innslag av grønne epler og mineraler. Pen syre på smak med en fin fylde og lengde. Lang tørr utgang. Drikk nå. Passer til hvit fisk og moden ost. MB

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.