– Personlig erkjenner jeg at vår bevegelse ikke har lyktes, sier general Cyrille Ndayirukiye til nyhetsbyrået AFP.

– Vi ble møtt med en overveldende militær vilje til å støtte systemet som har makten, legger han til.

Presidenten Nkurunzizas støttespillere har for lengst erklært at kuppforsøket var en fiasko. Nkurunziza var i Tanzania da en gruppe offiserer onsdag forsøkte å overta makten, men han skal nå være tilbake i Burundi.

– President Nkurunziza er tilbake. Han gratulerer hæren, politiet og det burundiske folk, heter det i en tekstmelding fra presidentens kontor.

Kamper i gatene

Hvor i Burundi presidenten oppholder seg, og hvordan han kom seg tilbake til hjemlandet, er ikke bekreftet. En kilde med nære bånd til presidenten hevder han har tilbrakt natten i hjemprovinsen Ngozi.

I løpet av torsdagen var det kamper flere steder i hovedstaden Bujumbura, blant annet ved lokalene til den statlige rikskringkasteren. FN har fordømt kuppforsøket, og myndighetene i USA har gjort det klart at de fortsatt anerkjenner Nkurunziza som landets rettmessige leder.

Bakgrunnen for uroen i landet er at presidenten for noen uker siden kunngjorde at han ville stille til gjenvalg for en tredje presidentperiode – noe som i utgangspunktet er i strid med grunnloven i det østafrikanske landet.

Grunnlovsdomstolen godkjente presidentens kandidatur, men en av dommerne flyktet til utlandet og hevdet at han og kollegaene var utsatt for drapstrusler.

– Har overgitt seg

Kuppforsøket i Burundi ble ledet av general Godefroid Niyombare, og han har ikke uttalt seg etter presidentens støttespillere tilsynelatende gjenvant kontrollen.

En kilde i politiet hevder at noen av opprørssoldatene har overgitt seg, mens andre har flyktet. General Ndayirukiye gjør det klart at kuppmakerne ikke kommer til å kjempe til siste mann.

– Vi har vurdert det, men vil ikke være ansvarlig for å lede dem som har fulgt oss, i døden, sier han.

Burundi er fortsatt preget av en blodig borgerkrig som tok slutt i 2006, etter at flere hundre tusen mennesker var drept. Folkegruppene hutu og tutsi kjempet mot hverandre i konflikten som begynte i 1993 – året før folkemordet i nabolandet Rwanda.

 

Les også: Her kommer det ingen på visning

Senker boliglånsrenten for «alle»

Slo Skatteetaten i poker

Ole Enger får bonus for å selge Rec Solar(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.