Det amerikanske finansdepartementet har i dag offentliggjort at det vil bli etablert et midlertidig garantiprogram for amerikanske pengemarkedsfond.

Det neste året vil finansdepartementet forsikre privatpersoners og institusjoners innskudd i alle typer pengemarkedsfond som betaler en avgift for å delta i programmet, heter det i en melding fra Det amerikanske finansdepartementet fredag.

Predsident George W. Bush har godkjent planen om å bruke inntil 50 milliarder dollar for å garantere utbetalinger etter visse vilkår.

Pengemarkedsfond spiller en viktig rolle som spare- og investeringsverktøy for mange amerikanere. De er også en viktig finansieringskilde i kapitalmarkedene og for finansinstitusjoner. Å holde tilliten i bransjen pengemarkedsfond er kritisk for å beskytte integriteten og stabiliten i verdens finansielle system, skriver departementet i en melding fredag.

Den siste tiden har flere pengemarkedsfond falt under pari kurs på 1 dollar. Dette blir i bransjen kalt "breaking the buck".

Bakgrunnen for at fondene går under pari kurs er blant annet frykt for at de har tapt penger på eksponeringer mot finanskjemper som Lehman Brothers. Dette har ført til at flere pengemarkedsfond har opplevd en enorm pågang fra kunder som ønsker å innløse andelene sine.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.