Til tross for dårligere resultat enn i fjor, var det en tydelig fornøyd Lars Nilsen som torsdag formiddag presenterte BWG Homes` tredjekvartalsrapport.

- Den norske virksomheten viser positiv utvikling i salget, vekst i ordrereserven og sterke marginer, sa Nilsen under presentasjonen.

Ferdighusprodusenten utvikler, selger og bygger boliger i Norden, og ifølge konsernsjefen er det resultatet fra Sverige som har gitt det negative utslaget.

Les saken: - Behovet for nye boliger er fremdeles stort

I Sverige ble krav om egenkapital innført i 2010, og Nilsen mener nettopp dette er årsaken til den vanskelige markedssituasjonen i nabolandet.

- Egenkapitalkravet i Sverige har skapt store forstyrrelser i salg av både nyproduserte og brukte boliger.

Det siste året har boligprisene i Norge steget med omtrent ni prosent. Til sammenligning har prisen på boliger i Sverige gått ned én prosent. Nilsen mener imidlertid det underliggende behovet for boliger er svært stort i nabolandet.

Problem som ikke eksisterer
I Norge foreslo Finanstilsynet i september å senke nivået for forsvarlig belåningsgrad fra 90 til 85 prosent. Fremtidige boligkjøpere risikerer med andre ord et krav om 15 prosent av boligens verdi i egenkapital. Forslaget får Nilsen til å advare mot boligmangel og svenske tilstander.

- Forslaget vil bare føre til at enda flere stenges ute fra boligmarkedet, sier Nilsen til DN.no

Nilsen kan ikke se hvordan er regulering mellom bank og kunde vil legge en demper på boligprisveksten.

- Dette er et forsøk på å løse et problem som ikke eksisterer. Det er svært få som ikke klarer å betale gjelden sin i dag.

Myndighetenes ansvar
Ferdighusmilliardæren mener det er boligmangel som presser boligprisene oppover her til lands.

- Vi sier som vi har sagt i 10 år; myndighetene må klarlegge vesentlig mer eiendom for utbygging.

Nilsen mener myndighetene nå må ta sin del av ansvaret for å få ned kostnaden på boliger. I tillegg til å klargjøre tomter for utbygging, mener BWG-sjefen det i større grad må satses på infrastruktur.

- Vi får ikke gjort noe med problemet før varen er tilgjengelig.

Les også:

- Behovet for nye boliger er fremdeles stort

Foreslår nytt krav til boligkjøpere: 15 prosent egenkapital (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.