– Jeg skulle jo gjerne sett at regnskapet i mitt siste år som konsernsjef hadde sett veldig annerledes ut, sier Jan A. Hestås (60).

Han har akkurat presentert årsregnskapet for det familieeide Kruse Smith-konsernet på hovedkontoret i Kristiansand. Det ser ikke pent ut.

Far og datter blir steinrike på å selge bedriften dnPlus

Dam og oljesmell

Omsetningen falt med 350 millioner kroner og ordrereserven ved årsskiftet var på rekordlave 2,2 milliarder (mot 3,7 året før). Resultat før skatt er tett på 100 millioner kroner dårligere enn i 2015. Krangelen med det sveitsiske entreprenørselskapet Implenia etter et damprosjekt i Bykle i Setesdal har hovedskylden.

–Vi mistolket anbudsinnbydelsen. Så inngikk vi noen tilleggsavtaler, men til syvende og sist viste deg seg rett og slett at vi hadde gjort en altfor dårlig jobb med det kontraktuelle, sier Hestås.

Tingretten avviste i april hovedvekten av kravene fra Kruse Smith. Fasiten ble et tap på 100 millioner kroner.

–Vi har valgt å ikke anke den dommen. Vi må nå lære av det vi gjorde feil.

–I 2015 var det bygging av ei bro i Ryfylke dere bommet på og tapte mange titalls millioner?

–Ja. Jeg kan ikke si annet enn at dette er dyr lærdom og at vi heldigvis ikke har flere tilsvarende prosjekter. 2017-regnskapet vil vise sorte tall igjen. Og konsernet er bunnsolid og har ingen problemer med å håndtere fjorårets underskudd. Det er 16 år siden sist vi hadde røde tall. Det er en fattig trøst, selvfølgelig, men ser vi dette i et lengre tidsperspektiv har det vært en hyggelig reise for aksjonærene, sier Hestås som fra nå av blir rådgiver i konsernet og overlater konsernsjefjobben til Heidi Wolden.

Først i 2017 blir en kvinne toppsjef i et norsk entreprenørkonsern

Full stopp

Kruse Smith-konsernet har entreprenøraktiviteter fra Oslo langs kysten til Bergen med et tyngdepunkt i Rogaland. Der har det vært tungt.

–80 prosent av vår omsetning er i oljebeltet. Oljeprisfallet har særlig påvirket markedet i Rogaland. Tidligere hadde vi gjerne 10–12 private byggherrer som kontinuerlig fôret oss med oppdrag. Plutselig var det full stopp.

–Hva betyr det?

–Det betyr at boligprosjekter som tidligere ble solgt på rekordtid nå er vanskelig å selge om de ikke har den beste beliggenheten. Det er slutt på at en bonde på Sola eller i Sandnes kan selge et jorde for et tresifret millionbeløp. Men jeg må få legge til at vi synes å merke en viss bevegelse nå. Så får vi bare se hvor raskt bedringen vil skje, men jeg føler meg ganske sikker på at det verste er over, sier Hestås. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Har Kim (32) kommet i bedre form av elsykling?
Episode 2: Påmelding. DN følger Kim Finseth (32) gjennom ett år mens han trener seg opp til Birkebeinerrittet 2017 - på elsykkel.
05:13
Publisert: