Snekkerne har utsikt til Gudbrandsdalen og «fakkelmannen» som ble laget til Lillehammer-OL 1994.

– Jeg tror jeg har satt opp til sammen 25 hytter for Leve Hytter, sier Adrian Kotulak, som for lengst har flyttet til Øyer med familie og er ansatt i selskapet Leve Montasje.

Midt i alpinanlegget

Arbeiderne setter opp en hytte i feltet «Fjellandsbyen» i Hafjell.

«The Nest» har Hafjells råeste tomter både når det gjelder utsikt og beliggenhet i forhold til langrenn og alpint, sier daglig leder Arve Noreng i Leve Hytter. Bildet viser hytta som er utstilt på feltet.
«The Nest» har Hafjells råeste tomter både når det gjelder utsikt og beliggenhet i forhold til langrenn og alpint, sier daglig leder Arve Noreng i Leve Hytter. Bildet viser hytta som er utstilt på feltet. (Foto: Gorm K. Gaare)

– Denne blir på rundt 125 kvadratmeter med god plass til ti personer, og vil ligge på snittpris rundt 2,4 millioner kroner, sier daglig leder Arve Noreng (57) i Leve Hytter.

Han legger til at inkludert tomt og andre kostnader vil totalprisen bli på cirka 4,5 millioner kroner.

Noreng peker på slalåmbakken – som bokstavelig talt ligger inntil hytteveggen.

Oppføringen skjer like nedenfor Leve Hytters nye storsatsing på feltet «The Nest».

– Der er det planlagt 28 hytter, og vi har hittil solgt 12, sier Noreng.

Tjener mer med vekst

Selskapet, som tilbyr arkitekttegnede ferdighytter, er gasellevinner i Oppland. De siste fire regnskapsårene har hyttebyggeren hatt en omsetningsvekst på over 740 prosent. Selskapet hadde i fjor en resultatgrad på 19,9 prosent.

Leve Hytter tilbyr arkitekttegnede hytter. En hytte som stilt ut på feltet «The Nest» er på tre etasjer med over åtte sengeplasser.
Leve Hytter tilbyr arkitekttegnede hytter. En hytte som stilt ut på feltet «The Nest» er på tre etasjer med over åtte sengeplasser. (Foto: Gorm K. Gaare)

– Stort volum fordelt på få folk. Det er strukturen. Man må også tørre å si nei når kunder ber om for store endringer, for å ivareta arkitekturen og hyttenes særpreg, sier Noreng på forklaringen på selskapets lønnsomhet.

Les også om gasellevinneren i Hedmark: Ekstrem vekst med massivtre

Han legger til at selskapet er basert på lokal forankring.

– Det er Gausdal Landhandleri som leverer byggevarer og selskapet Petre i Gausdal som leverer precut (ferdig kappet red.anm.) til oss.

Gasellevinneren bruker håndverkere fra datterselskapet Leve Montasje som i fjor omsatte for 16 millioner og oppnådde et driftsresultat på en million kroner.

«Møttes tilfeldig»

Leve Hytter ble «unnfanget» ved en tilfeldighet da Noreng møtte Stein Plukkerud på Øyer for fem år siden.

– Vi hadde ikke sett hverandre på lenge. Plukkerud, som er en lokal entusiast, syntes det var ille at Øyer ikke hadde et eget hyttefirma til tross at det ble bygd mange hytter i området. Han ville øke verdiskapingen i Øyer og ideen om å starte et hyttefirma i Øyer ble født, sier Noreng.

Noreng, som var vant med å gjøre nye ting, tok tak i utfordringen. Gründeren har en variert yrkesbakgrunn, blant annet vært byggeingeniør i Fredskorpset i Nicaragua, eier av bokhandel, selger av fryse- og kjølelager verden rundt for Unitor, og daglig leder i et hyttefirma.

– Jeg solgte bilen for å skaffe startkapital og etablerte Leve Hytter sammen med Stig og Stein Plukkerud.

«Den minst stygge»

Noreng lanserte de første ferdighyttene med store vinduer og lanserte på Norges Varemesse.

– Da kom en mann bort til oss og sa vi hadde den minst stygge hytta på messen. Jeg lurte på hvem han var, sier Noreng.

Idag samarbeider Leve Hytter med mannen med den kritiske bemerkningen, arkitekten Einar Jarmund. Nå er det arkitektfirmaet Jarmund/Vigsnæs som tegner hyttene for gasellevinneren.

Moderne kjøkken med eikebord lokker Leve Hytter med når de viser frem produktet på Hafjell.
Moderne kjøkken med eikebord lokker Leve Hytter med når de viser frem produktet på Hafjell. (Foto: Gorm K. Gaare)

– Vi har et veldig kreativt og godt samarbeid, og er opptatte av arkitektur, men det skal ikke koste skjorten, sier Noreng.

Samarbeidet har medført økt etterspørsel.

– I år bygger vi 100 hytter mot 80 i fjor. Omsetningen vil øke fra 127 millioner i fjor til 170 millioner i år. Nå planlegger vi å ekspandere oss mot større geografiske områder.

– Men har du selv kjøpt hytte fra selskapet du driver?

– Eh, nei. Det har jeg ikke hatt tid til, men jeg kommer til å gjøre det.(Vilkår)

Årets Gasellebedrift Sogn og Fjordane
Kompetanse og investorer er det som får de til toppen.
01:01
Publisert: