Etter flere år med rekordartet vekst har den Tromsøbaserte entreprenøren Consto for første gang en nedgang i inntektene. Selskapets samlede omsetning i fjor ble på 5,2 millioner kroner, en reduksjon på 420 millioner kroner sammenlignet med året før.

– Vi gjorde feil i Sverige. Vi gjorde det dårlig i Sverige. Nå har vi ryddet opp i det og håper at det blir bedre i år, sier konsernsjef Hans Kristian Seterlund i Consto-konsernet.

Nedgangen i omsetningen skyldes at inntektene i Sverige ble redusert med 800 millioner kroner i fjor. Resultat før konsernet skatt endte på 30 millioner kroner, mot 247 millioner kroner samme tidspunkt i fjor.

– Vi hadde noen boligprosjekt i Sverige som gikk skikkelig dårlig. Vi har gått gjennom det og må ta noen tap. Vi hadde fem store prosjekter som gikk veldig dårlig. Det var boligprosjekter som var dårlig drevet av oss, sier Seterlund til DN.

Brøt egen strategi

Seterlund har med base i Tromsø på få år bygget opp et nasjonalt bygge- og entreprenørselskap. I et intervju med DN fortalte Seterlund at hans strategi var å vokse et år, konsolidere et år, og vokse videre neste år. Det har gitt suksess i Norge, men i Sverige fulgte han ikke sin egen strategi og vokste for fort, innrømmer han nå.

– Virksomheten i Sverige ga et underskudd på 199 millioner kroner før skatt. Det har vist seg at vi vokste for fort og det har vært mer krevende enn ventet å oppnå lønnsom drift i Sverige, sier Seterlund, og legger til at selskapet nå har «omstrukturert» virksomheten i Sverige.

Fortsatt bra i Norge

Seterlund mener byggevirksomheten i Nord-Norge, Trøndelag og i Bergen går godt og leverer bra resultat, samt anleggsvirksomheten, som alle leverer meget bra resultat.

– Jeg er veldig fornøyd med at det går så bra i Norge. Det er det beste året vi har hatt i Norge etter at vi ble et stort selskap, sier Seterlund.

– Det har vært jobbet godt i alle selskapene, og i 2018 har vi også utvidet virksomheten vår. I mars ble Consto etablert i Sogn og Fjordane, og høsten 2018 kjøpte vi opp et lokalt selskap på Svalbard. Dermed er vi nå etablert i hele Norge fra Kristiansand i sør til Svalbard i nord, uttaler Seterlund.

Ved utgangen av 2018 hadde konsernet en samlet ordrereserve på 8,9 milliarder kroner, og om lag 900 ansatte i Norge og Sverige.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.