Porgrunn-selskapet Isola har nå sendt ut permitteringsvarsel til alle sine 300 ansatte, skriver Telemarksavisa.

Administrerende direktør Bjørnar Gulliksen beskriver overfor avisen et usikkert marked:

– Nybygging av boliger i Norge er i fritt fall. Og det selges knapt nye hytter som kan bygges. Dette skyldes all usikkerhet rundt renter, strøm, materialpriser og mer. På toppen har vi hatt en veldig snørik vinter. Vi er usikre på hvor mye av salgsnedgangen vi har hatt i det siste som skyldes snøen, og hvor mye som skyldes at markedet fundamentalt går ned, sier han.

Isola-konsernet jobber med energieffektivisering av bygg ved å tilby tetting av hele bygningskroppen på tak, vegg, gulv og grunn.

Selv om Gulliksen håper at permitteringene ikke blir en realitet, er det foreløpig vanskelig å forutse. Han forklarer at markedet trolig vil bedre seg i tiden fremover med tanke på at man kommer over i høysesong, men at det er usikkert om det er godt nok.

Isola-sjefen Bjørnar Gulliksen.
Isola-sjefen Bjørnar Gulliksen. (Foto: Rodrigo Freitas)

I fritt fall

Nyboligmarkedet er fortsatt i fritt fall.

Igangsetting av nye boliger i februar i år var nesten halvert sammenlignet med februar 2022.

– Markedet har i lang tid vært preget av mye usikkerhet, og nyboligmarkedet rammes hardt av rentehevningene, sa administrerende direktør Lars Jacob Hiim i Boligprodusentene til DN i midten av mars.

Han pekte på at nye rentehevninger vil forverre nyboligmarkedet ytterligere. Svekket boligforsyning gjør bolig til mangelvare, selv om det er aktivitet i bruktboligmarkedet.

«Markedet har det tøft»

Snillere boliglånskrav ga bransjen håp om bedring etter nyttår – men februar-tallene viste at salget stuper videre mens nye boligprosjekter legges på is. Og nedturen kan fort bli dypere, ifølge sjeføkonom:

– Vi ser en veldig kraftig nedgang mange steder, og da særlig i Oslo og områdene rundt hovedstaden, sa sjeføkonom Andreas Benedictow i Samfunnsøkonomisk analyse til DN i mars.

Det er blitt dyrt å bygge boliger, og mye dyrere å skaffe penger til å kjøpe dem. Det er det enkle bakteppet for krisetallene som nå tynger bransjen.

I januar falt nyboligsalget 57 prosent, og salgsvolumet i årets første måned var det laveste som noen gang er målt av Boligprodusentene, som organiserer utbyggere.

– Vi ser at en del nyboligprosjekter nå kanselleres eller utsettes, og i mye større grad enn det vi vanligvis ser. Det er helt tydelig at markedet har det tøft, sa Benedictow.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.