For to år siden slo entreprenørselskapene Betonmast og Hæhre Isachsen Group seg sammen. Det sammenslåtte selskapet ble over natten Norges femte største entreprenør med over 2200 ansatte.

Med på laget har konsernet eiere som Øystein Stray Spetalen og Obos.

Nå er entreprenørdrømmen blitt et mareritt. Store tap gjør at styreleder Ole Enger skrur klokken tilbake og vil splitte opp konsernet.

«Fusjonen mellom Betonmast og Hæhre Isachsen har vist seg svært krevende, og vi har ikke lykkes med å bygge et velfungerende og lønnsomt entreprenørkonsern. Sterke motsetninger mellom eiergrupperinger samt dårlige resultater, har ledet styret til beslutningen om å gå inn for en splitting av selskapet», sier Enger i en pressemelding.

Til Dagens Næringsliv sier Enger at han ikke vil si mer utover det som står i pressemeldingen.

Tar hatten og går

Fjerde kvartal ble en økonomisk katastrofe for BertonmastHæhre. Driftsresultat før nedskrivninger ble på minus 233 millioner av en omsetning på 3,5 milliarder kroner. I tillegg hadde selskapet en nedskrivning på 500 millioner kroner. Dermed endte driftsresultat på minus 718 millioner kroner.

Styret har vedtatt å iverksette en prosess med mål om å splitte opp selskapet. Tanken er å skille ut Betonmast – dagens bygg- og eiendomsvirksomhet – i et selvstendig selskap. Gjenværende virksomhet i BetonmastHæhre as vil blant annet omfatte dagens anleggsvirksomhet, som inkluderer Hæhre Entreprenør, Isachsen Anlegg og Steen & Lund.

Konsernsjef Svein Hov Skjelle har sagt opp sin stilling, men er engasjert av styret på et 12-måneders engasjement for å lede arbeidet med å splitte selskapene.

«BetonmastHæhre-konsernet består av en rekke dyktige entreprenører, men med nokså ulike syn på virksomhetsstyring og hvilke forutsetninger som må ligge til grunn for at vi skal kunne bygge et stort og lønnsomt entreprenørkonsern. Det har gjort det svært krevende å lede denne virksomheten, og jeg har derfor valgt å si opp min stilling», sier Skjelle i en pressemelding.

Store anleggstap

Konsernet lider av store anleggstap. Nå slutter også leder av konsernets anleggsvirksomhet, Petter Vistnes.

I fjerde kvartal tapte anleggsvirksomheten 50 øre for hver krone som ble omsatt. Av en omsetning på 1581 millioner kroner oppnådde anleggsbiten et driftsresultat på minus 791,7 millioner kroner.

Ifølge selskapet skyldes tapet hovedsakelig økte kostnader og uavklarte tilleggskrav mot byggherre på infrastrukturprosjektene E6 Helgeland Nord og Smisto kraftverk.

«Tvistene binder mye kapital og nøkkelressurser båndlegges. Over tid er et slikt omfang av tvister ikke akseptabelt», sier konsernsjefen i pressemeldingen.

På bygg- og eiendomsvirksomheten tjener Betonmast penger.

Angrer ikke

Da investoren Øystein Stray Spetalen og tidligere Elkem- og Rec-sjef Ole Enger sommeren 2015 presenterte Norges nye entreprenørkjempe, skulle Hæhre Entreprenør i Vikersund, Isachsen Gruppen i Drammen og også TT Anlegg i Mandal skulle slås sammen. Dette var før Betonmast ble med på laget.

Etter kort tid trakk TT Anlegg seg fra fusjonen.

– Vi gikk noen ekstra runder og fant ut at det ikke var riktig for vår del, sier daglig leder og majoritetseier i TT Anlegg, Tom Eikså.

– Med nyheten om at BetonmastHæhre taper mye penger og splitter opp, er du kanskje glad for det?

Det er lett å si i dag at vi ikke angrer, ja. Vi er glade for at vi valgte å fortsette alene, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Årets gründer: Slik fikk hun ideen om en delingstjeneste for klær
Årets gründer forteller om idéen bak Fjong.
01:43
Publisert: