Rett før jul solgte det Kristiansand-baserte selskapet Kruse Smith boligutviklingsvirksomheten til Solon Eiendom. Entreprenørkonsernet fikk rundt 600 millioner for salget.

Kruse Smith solgte eiendomsmassen etter å ha slitt økonomisk. De siste tre årene har selskapet levert underskudd.

I 2018 omsatte entreprenørvirksomheten for nesten fire milliarder kroner og fikk et underskudd før skatt på 61 millioner kroner og hadde en bokført egenkapital på nesten 160 millioner kroner.

– Krevende tider

Til tross for salget til Solon Eiendom og med tilførsel på over en halv milliard kroner i kassen, må Kruse Smith fortsatt kutte kostnader.

Torsdag ettermiddag ble det kjent at selskapet må benytte seg av sparekniver med kutt i bemanningen.

«Vi har gjort en gjennomgripende analyse av kostnadene i selskapet i høst og vi gjør dette for å sikre lønnsomheten fremover,» skriver konsernsjef Heidi Wolden i en epost til Dagens Næringsliv.

Selskapet har som mål å redusere faste kostnader med cirka 65 millioner kroner.

«- Det er krevende tider for hele bransjen, og Kruse Smith er ikke noe unntak. Virksomheten har de siste årene gått med underskudd, og det er ikke en situasjon som kan vedvare. Vi tar derfor grep som sikrer lønnsomhet, og som gjør at Kruse Smith både skal forbli Norges største privateide entreprenørselskap og en arbeidsgiver for mange,» sier konsernsjef Heidi Wolden i en pressemelding.

Det er krevende tider for hele bransjen, og Kruse Smith er ikke noe unntak
Heidi Wolden, konsernsjef Kruse Smith

Hun opplyser til DN at kostnadsreduksjonene vil få konsekvenser for bemanning og for øvrige interne og eksterne kostnader.

«Hvor stor bemanningsreduksjonen vil være i antall er enda ikke fastlagt», understreker Wolden.

Ved årsskifte hadde Kruse Smith Entreprenør 740 ansatte.

«Resultatet i 2019 er enda ikke klart. Vi har en sunn ordrereserve på over fem milliarder kroner», skriver Wolden i eposten.

Hun legger til at salget av Kruse Smith Eiendom gjør at entreprenørselskapet får en sunn soliditet.

Må forbedre lønnsomheten

«Situasjonen for entreprenørselskapet er ikke dramatisk, men lønnsomheten må forbedres», skriver Wolden i eposten.

I pressemeldingen heter det selskapet vil vurdere organisering i stab og prosjektorganisasjon, inkludert ledernivåer.

«Vi vil se på besparelser knyttet til hvordan vi utvikler og gjennomfører prosjekter., og vi vil reforhandle alle kostnadselementer der det er mulig. En forutsetning for alle tiltak som gjennomføres er at de ikke skal gå ut over kvaliteten på våre leveranser», sier Wolden i pressemeldingen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.