På Hasle i Oslo har AF Eiendom bygget ferdig boligprosjektet «Krydderhagen» på den gamle tomten til Vinmonopolets gamle produksjons- og administrasjonsbygg i samarbeid med Høegh Eiendom. Etter flere års bygging er prosjektet ferdig med en foreløpig salgsgrad på rundt 98 prosent.

– Dette er gode boliger, sier Ida Aall Gram, konserndirektør Eiendom i AF Gruppen om de ledige boligene i Krydderhagen.
– Dette er gode boliger, sier Ida Aall Gram, konserndirektør Eiendom i AF Gruppen om de ledige boligene i Krydderhagen. (Foto: AF Gruppen)

– Gjennom et godt partnerskap med Høegh Eiendom har vi utviklet og bygget 510 boliger som i disse dager blir overlevert kjøperne. Ved utgangen av kvartalet hadde vi 15 usolgte leiligheter i Krydderhagen. Nå er antallet redusert til rundt ti, sier Ida Aall Gram, konserndirektør Eiendom i AF Gruppen.

– Får dere solgt de ledige leilighetene før jul?

– Tørr ikke å stadfeste det, men vi er overhodet ikke bekymret. Dette er gode boliger, sier Gram.

Totalt har AF Gruppen 40 usolgte leiligheter ved utgangen av tredje kvartal.

– De vil selges jevnt og trutt.

Dobling i bolig

AF-gruppen øker satsingen på boliger. Etter kjøpet av byggentreprenøren Betonmast tidligere i år, vil konsernet øke produksjonen av boliger vesentlig.

I tredje kvartal hadde AF Eiendom 645 boliger i produksjon, og i tillegg har konsernet et betydelig høyere antall boliger i produksjon. Ledelsen i Betonmast opplyser at selskapet nå har rundt 1500 boliger i produksjon.

Men det er boligutvikling i egen regi i samarbeid med partnere som AF Eiendom satser mer på.

– Vi har de siste fire årene solgt rundt 400 boliger årlig som er utviklet av AF Eiendom med partnere. Vi ønsker å øke antallet til 500 boliger per år, sier Gram.

Hun legger til at antallet ikke inkluderer Betonmasts boligtall. Ifølge tall fra Betonmast Eiendom har selskapet i dag 97 boliger som bygges i egen regi. Konsernet kan øke antallet boliger i egen regi med 50 prosent fra 400 til 600 enheter.

AF Gruppen har i dag en tomtebank i Norge som estimeres til 1962 leiligheter ifølge kvartalsrapporten.

Tidligere i denne uken la Eiendom Norge frem statistikk som viste at bruktboligprisene falt med 0,8 prosent i oktober. Organisasjonen forventer at prisene vil falle de neste månedene. Gram frykter ikke at boligmarkedet begynner å bli mettet.

– For gode boliger er vi ikke redd for det, og er veldig glad for at vi sitter på en god tomtebank.

– Og hva er gode boligtomter?

– At tomtene ligger bra i henhold til knutepunkter og som gir kvaliteter for boligeieren utover fire vegger. Det vil si en bolig det er godt å komme hjem til.

Hun viser til egenregiprosjektet Nye Kilen Brygge som entreprenøren har i Sandefjord.

– Her bygger vi boliger nær sjøen med høy kvalitet som vi er meget stolte av, sier Gram.

«Fantastisk butikk»

AF-gruppen fortsetter å vokse både på topp- og bunnlinjen. Og i neste kvartal gjør konsernet et byks når Betonmasts virksomheter blir inkludert i tallene.

Fusjonen mellom AF Gruppen og Betonmast er blant de største sammenslåingene i næringen. Vi tok kontakt med dem da vi skjønte at Betonmast og Hæhre og Isaksen gruppen skilte lag, sier Morten Grongstad i AF Gruppen.

I slutten av august inngikk han en avtale om å kjøpe Betonmast for to milliarder kroner og 77 millioner kroner.

– Som en norsk entreprenør begynner vi å bli en betydelig aktør, sier konsernsjef Morten Grongstad i AF Gruppen. Her fra et tidligere byggeprosjekt i Lørenskog.
– Som en norsk entreprenør begynner vi å bli en betydelig aktør, sier konsernsjef Morten Grongstad i AF Gruppen. Her fra et tidligere byggeprosjekt i Lørenskog. (Foto: Gunnar Blöndal)

– Vi er veldig interessert i å kjøpe sterke prosjektmiljøer. Betonmast har bygget opp en fantastisk butikk og selskapet ligner mye på vår historie bortsett fra at de har gjort ting enda raskere enn oss. Og Betonmast skal fortsette som en selvstendig virksomhet, sier Grongstad.

Etter oppkjøpet vil AF Gruppen få en årsomsetning på rundt 28 milliarder kroner med 5800 ansatte.

– Og hvor store skal AF Gruppen bli?

– Vi har ikke noe mål om en gitt størrelse, men som en norsk entreprenør begynner vi å bli en betydelig aktør, sier Grongstad som nå kun har Veidekke foran seg målt i omsetning i Norge.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Derfor kan boligprisene stige og falle samtidig. Sjeføkonom Nejra Macic forklarer deg tallet som betyr noe
Sjeføkonom Nejra Macic forklarer deg tallet som betyr noe.
01:45
Publisert: