– Vi må rydde all usikkerhet av veien før vi kan gå videre med prosjektet, sier ordfører Ogne Undertun (Ap) i Bjugn.

Kommunen har bestilt bygging av en ny ungdomsskole på Botngård til rundt 100 millioner kroner. Byggingen skal etter planen starte i april. Men nå er prosessen satt i bero etter DNs artikkel om konsulenten Kjell Kvam (65), som ledet prosessen med å velge entreprenør til den nye ungdomsskolen.

– Som offentlig aktør er vi avhengig av troverdighet og legitimitet, og vi leier inn en konsulent for at ting skal være ryddig og ordentlig. Og så blir det bare trøbbel. Dette er utrolig trasig, sier ordføreren.

Konsulentens forlover vant byggeprosjekter for én milliard
Les saken her

Det var lokalavisen Fosna-Folket som første omtalte at Bjugn kommune tar affære.

Kjell Kvam har ledet en rekke offentlige byggeprosjekter på oppdrag fra norske kommuner. En gjennomgåelse DN har gjort viser at firmaet Byggmesteran fra Trøndelag har vunnet ni av tolv konkurranser de har deltatt i hvor Kvam har vært prosessleder. Eieren av Byggmesteran var Kvams forlover i 1981. Begge sier at vennskapet har opphørt og at de i dag kun er profesjonelt bekjente.

Siden 2011 har de hatt mye med hverandre å gjøre i jobbsammenheng, etter at Kvam ringte sin gamle bekjente og oppfordret han til å delta i en anbudskonkurranse. Ifølge entreprenøren har han mellom prosjektene fått tips av Kvam om hva som skal til for å vinne.

Vil kvalitetssikre

Ordføreren i Bjugn har tatt opp saken med lederen av kontrollkomiteen i kommunen. Nå har han også kalt inn ledelsen i konsulentfirmaet Erstad og Lekven, hvor Kvam er ansatt, til et hastemøte denne uken.

– Dette er et konsulentoppdrag Erstad og Lekven har vunnet etter at vi la det ut på anbud, og det er naturlig at de kvalitetssikrer eget anbud. Vi ønsker at de hyrer inn en nøytral tredjepart som kan gå igjennom dokumentasjonen som foreligger, undersøke om det har blitt brukt saklige argumenter og at prosessen har vært transparent, sier Undertun.

– Det mener jeg vi skylder alle de andre som har levert anbud, og ikke vunnet, og omgivelsene generelt som er avhengig av å ha tillit til oss, sier ordføreren.

Av alle anbudene som kom inn til den nye ungdomsskolen, var tilbudet fra Byggmesteran det dyreste. Entreprenøren vant likevel fordi juryen, som ble ledet av Kvam, mente løsningsforslaget var mye bedre enn konkurrentenes forslag.

«Uryddig»

Ordfører Ogne Undertun synes det er vanskelig å forstå at ikke konsulenten har gitt beskjed om relasjonen til Byggmesteran da firmaet ble valgt som leverandør.

– I kommunal sektor er vi opptatt av habilitet, dette er ting vi diskuterer og tar opp. En konsulent som ofte jobber med kommunal sektor bør ha de samme erfaringene og den samme ryggmargrefleksen på at habilitet er viktig, sier Undertun.

– Det er uryddig å ikke informere om denne typen relasjoner. Selv om forholdet kanskje ikke er så varmt lenger som det var i 1981, så er det likevel et bånd der som det burde vært informert om, han.

Det har ikke lykkes DN å få kommentarer fra Kjell Kvam til denne artikkelen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kjell Kvam (midten) på besøk på byggeplassen til «Skole 9910» i Sør-Varanger kommune i høst. Her med rektor Torgeir Skogan (venstre) og Svein Kålen fra Byggmesteran.
Kjell Kvam (midten) på besøk på byggeplassen til «Skole 9910» i Sør-Varanger kommune i høst. Her med rektor Torgeir Skogan (venstre) og Svein Kålen fra Byggmesteran. (Foto: Yngve Gronvik)

«Visste ikke»

– Jeg har ingen ytterligere kommentarer til artikkelen som er publisert eller artikkelen du jobber med, skriver Rune Agdal, daglig leder i Erstad og Lekven hvor Kvam er ansatt, i en epost til DN tirsdag.

– Vi forholder oss til våre oppdragsgivere angående det som har kommet frem i DN, skriver han.

Da DN intervjuet Agdal i forrige uke uttalte han at han ikke visste om relasjonen mellom Kvam og eieren av Byggmesteran.

– Vi vil be Kvam om å opplyse om disse tingene i fremtidige konkurranser, og også i de prosjektene han holder på nå. Vi får ikke gjort noe med det som er bygget og ferdig. Men det er bedre å opplyse en gang for mye enn en gang for lite, så får heller oppdragsgiver vurdere habiliteten, sa Agdal da.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Endelig er elbilen Audi E-tron kommet til Norge: Men hvor langt går den når det er minus 10, snø og slaps?
03:08
Publisert: