Supergründeren Elon Musk kan ha oppnådd et nytt stort fremskritt.

Mannen bak blant annet PayPal, Tesla og SpaceX, skrev torsdag på Twitter at han har fått en verbal tillatelse fra regjeringen til å bygge en tunnel fra New York til Washington. Toget som skal kjøre i tunnelen, også kjent som Hyperloop, skal reise 354 kilometer på 29 minutter, skriver Bloomberg.

Det er ikke helt klart hvem han har fått tillatelsen av. Det hvite hus forteller Bloomberg at de har hatt lovende samtaler med Musk. 

Til sammenligning er det en luftlinje mellom Trondheim og Oslo på 392 kilometer. 

Tunnelen vil være mer enn dobbelt så lang som den nåværende rekordholderen, den sveitsiske Gotthard-Basetunnelen som går gjennom alpene. 

Musk lanserte ideen om Hyperloop-toget i 2013, og satte i fjor opp en treningsbane nær hovedkvarteret til rakettselskapet SpaceX i California. Ingen mennesker har så langt benyttet seg av en Hyperloop-prototyp. 

Fortsatt tvil

Bloomberg skriver at det er mye tvil om prosjektet på tross den muntlige tillatelsen Musk hevder å ha fått, ettersom et slikt prosjekt ville trenge milliarder av dollar i finansiering og en rekke tillatelser fra føderale, statlige og lokale myndigheter. 

Et av testkjøretøyene til Hyperloop. I slike vil amerikanere reise om Musk-prosjektet blir fullført. 
Et av testkjøretøyene til Hyperloop. I slike vil amerikanere reise om Musk-prosjektet blir fullført.  (Foto: REUTERS / NTB Scanpix)

Byrået trekker frem et eksempel fra New York, hvor det nylig åpnet en t-banestrekning på rundt tre kilometer. Den skal ha kostet 4,5 milliarder dollar og ble foreslått i 1919. 

Det er heller ikke klart når et slikt prosjekt vil komme i gang, skriver Bloomberg. Boring Company, Musk-selskapet som tar seg av arbeidene, begynte å grave en liten tunnel i mai på parkeringsplassen til SpaceX i California. Der tester de ut maskineri og finner ut hvordan de skal arbeide. 

I april før beskrev Musk de ansatte i Boring Company som praktikanter som jobber deltid og benytter brukt maskineri, ifølge Bloomberg. 

Setter pris på støtte

Bloomberg skriver at Twitter-utspillet sannsynligvis er et forsøk på å skape interesse i prosjektene til Boring Company. Da Silicon Valley-reporter David Lee spurte Musk om det var litt tidlig å annonsere at det var støtte, og om han bare ville skaffe støtte til prosjektet, svarte gründeren følgende:

– Støtte vil være høyt verdsatt. 

En talsmann for Det hvite hus forteller Bloomberg at administrasjonen har hatt lovende samtaler med Boring Company og Musk, men ville ikke si noe utover at de har tro på slike ambisiøse prosjekter og at de beste løsningene ofte kommer fra privat sektor. 

I en senere Twitter-melding, skriver Musk at det fortsatt er mye arbeid igjen for å få en formell tillatelse, men at han er optimistisk og tror det vil skje fort. 

I 2016 viste Musk frem en prototyp for Hyperloop på testbanen i Las Vegas. Rob Loyd, sjef for Hyperloop Technologies, opplyste året før om at de regnet med å komme opp i en fart på 1125 kilometer i timen. (Vilkår)

Sauseskolen: Hjemmelaget majones
Sauseskolen: Hjemmelaget majones.
00:57
Publisert: