Eiendomsselskapet Filago skal bygge økolandsbyer i Hurdal, på Tjøme og Hadeland, og har tilsynelatende en sunn økonomi etter til sammen 100,5 millioner kroner i overskudd før skatt i perioden 2015–2017.

Likevel var det siste liten at konkurs ble avverget hos Byfogden i Oslo onsdag formiddag.

Under rettsmøtet som skulle ta stilling til konkurs i tre Filago-selskaper, satt styreleder Helge Lund-Roland og ringte iherdig for å få de nødvendige penger og aksepter på plass. Dommeren måtte gi flere utsettelser i rettsmøtet og forskyve andre saker i påvente av bekreftelse.

Etter en halv time på overtid, fikk Lund-Roland den siste eposten som bekreftet at aksjonærlån vil bli gitt i løpet av få dager.

Det var tilstrekkelig til at Skatteetaten aksepterte 14 dagers utsettelse av saken, i påvente av å få inn 2,6 millioner kroner som kemneren har utestående hos Filago og de to datterselskapene Aktivhus Entreprenør og Stilla Utvikling.

Heldigvis

– Det løste seg. Heldigvis, sa Helge Lund-Roland etter å ha fått utsettelsesdokumentene i hånden. Med seg i retten hadde han selskapets daglige leder Trygve Harder Strand.

– Dere har hatt gode tall i flere år. Hvordan kunne det skje at dere fikk konkursbegjæring fra Kemneren på tre selskaper samtidig?

– Av og til jobber ikke tidsfrister og realiteter sammen, sier Lund-Roland. Han har tidligere forklart DN at pengemangelen skyldtes store momsbetalinger i byggesaker som skulle gå mot hverandre, men at inngangen på momsen var forsinket.

– Dere skal ut og selge prosjekter i eiendomsmarkedet, men klarer så vidt å unngå konkurs. Dere er ikke redde for å miste troverdighet?

– Det får så være. Nå har vi ordnet det og må jobbe videre, sier Lund-Roland.

Alle må betale

Han forteller at alle aksjonærene nå skal gå sammen om å gi selskapene aksjonærlån, for å kunne betale og avverge konkurs. Hvor mye vil han ikke oppgi.

I retten advarte Skatteetatens advokat Tina Martinsson-Nygaard om ytterligere krav fra Skatteetaten som gjelder ubetalt skatt, og at selskapet har mottatt konkursbegjæring også for dette. I tillegg har Filago og datterselskapene inkassokrav på i alt én million kroner.

Blant aksjonærene som nå må bla opp, er Tom Vidar Rygh, tidligere Orkla-direktør og styreleder i Telenor. Gjennom to selskaper eier han halvparten av Mamatoto, som eier over to tredjedeler av Filago. Største eier av Mamatoto er Pål Lund-Roland, bror av styrelederen i Filago.

– Jeg er ikke engasjert personlig i selskapets aktiviteter utover å være en indirekte passiv aksjonær, skriver Tom Vidar Rygh i en sms. Han overlater til ledelsen å uttale seg om Filagos utsikter.

– Vedrørende lån ser det ut som du har fått svar, skriver Rygh.

«Det beste fra to verdener»

Styrelederen var sentral i byggingen av første fase av økolandsbyen i Hurdal. Der er det satset på bærekraftige hus med energivennlige løsninger, koblet til andelsjordbruk og et slags sentrum med kafeer og butikker som Filago kaller Fremtidssmias økologiske næringssenter.

Ifølge Filagos hjemmeside vil «mellom fire og fem hundre mennesker flytte de neste årene inn i en landsby hvor bærekraft og livskvalitet er koblet sammen på en måte som gjør at du med god samvittighet kan nyte det beste fra to verdener, både den som måles i bikuber og frukttrær og i kilowatt og gigabytes».

Filago har lignende prosjekter også på Tjøme utenfor Tønsberg og på Hadeland.

– Første fase i Hurdal er ferdigstilt. De andre prosjektene er i en reguleringsfase, sier Filagos daglige leder Trygve Harder Strand.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Tusener tok til gatene mot omstridte internett-lover i Russland
00:44
Publisert: