Ved anleggsmaskinene står tre eiere av et selskap som har vokst mer enn de kunne drømme om.
– Nå må vi ikke vokse mer. Vi har innført ansettelsesstopp for at vi skal få en stabil omsetning. Nå bygger vi opp ordrereserven, sier Ronnie Krøkje Kristiansen, daglig leder i BK-Anlegg.
Han eier gasellevinneren i Oppland sammen med Johnny Rudolf Bratlie og Fredrik Dynna. Da selskapet ble etablert for fire år siden, besluttet gründerne at de ikke skulle tilby asfalt og omsette for toppen 20 millioner. Det gikk ikke helt som planlagt.
«Har aldri sagt nei»
Strategiplanene måtte endres fordi selskapet nådde målene for raskt. Samtidig har veksten ikke gått ut over inntjeningen. Resultatgraden har de siste fire regnskapsårene ligget på mellom 12 og 23 prosent.
– I begynnelsen bestemte vi oss for ikke å omsette for mer enn 20 millioner kroner, sier Bratlie.
Det tok kun ett år så hadde de passert det målet.
– Da endret vi strategien til å ikke omsette for mer enn 50 millioner, sier Kristiansen.
To år etter hadde selskapet en omsetning på over 62 millioner kroner.
– Og hva med i år?
– Vel, vi vokser fortsatt. I år blir omsetningen på mellom 80 og 85 millioner, sier Kristiansen.
– Og når omsetter dere 100 millioner kroner?
– Ja, vi nærmer oss det beløpet, men vi prøver å unngå det, sier Kristiansen.
Medgründer Bratlie forklarer noe av problemet med at de er ja-mennesker.
– Vi har aldri sagt nei til gjøre oppdrag, men nå har vi begynt å si at vi ikke har kapasitet før om to uker til å ta jobben.
Brøytet seg frem
Kristiansen og Bratlie traff hverandre gjennom snøbrøyting.
– Vi ble kjent med hverandre ved en tilfeldighet. Jeg styrte vinterdrift med brøyting i et firma og trengte flere traktorer og sjåfører. Det hadde Kristiansen fra sin base på Jevnaker. Vi fant fort ut at vi kunne starte selskap sammen. Da kjøpte vi opp kundeporteføljen til vinterdriften i selskapet jeg jobbet i, sier Bratlie.
Gründerne tok første bokstav i etternavnene sine. Med ett hadde Bratlie og Kristiansen blitt til Bk-anlegg. Året var 2014.
– Vi begynte med graving om sommeren og hadde brøyting om vinteren. I starten besluttet vi at vi ikke skulle tilby asfaltering, sier Kristiansen.
Men de to gründerne fant fort ut at de ville sikre seg personen de kjøpte asfalttjenesten fra. Dermed kom Fredrik Dynna inn på eiersiden. 25-åringen hadde asfaltmaskiner og den rette innstillingen.
«Vår visjon er null reklamasjon og er tilgjengelige til alle døgnets tider, 365 dager i året», heter det i selskapets hjemmeside.
– Er det blitt noe reklamasjon da?
– Veldig lite. Hvis man gjør en god jobb, er det sjelden man får klager, sier Bratlie.
– Og hva sier samboerne om jobbingen til alle døgnets tider?
– Det blir en del klaging ja. Derfor prøver vi å ikke vokse mer, sier Bratlie.
Selskapet er nå en totalentreprenør med forskjellig typer gravetjenester i og rundt Oslo, spyling av alt innen tette avløp, asfaltering, snøbrøyting, vårrengjøring. Selskapet har også et mekanisk verksted for å håndtere egen og andres maskinpark.
Kristiansen mener selskapets fremtid er god.
– Markedet er bra. Bare innenfor rehabiliteringen av avløpsrørene i Oslo er det mye ugjort. Mesteparten av rørene som ligger i bakken er jo nærmest råtne, sier Kristiansen.
Selskapet står oppført på hans private adresse i Jevnaker i Oppland, mens postadressen er angitt der selskapet har virksomheten i Oslo.
– Jevnaker kommune bør sende meg et takkekort for at selskapet skatter til dem, sier Kristiansen.
– Men er dere egentlig en Oppland-bedrift?
– Vel, halvparten av våre ansatte bor jo i Hadeland-området, sier Kristiansen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.