- Norsk byggebransje er ikke lenger norsk, sier administrerende direktør Halvard Gavelstad i Bygg Reis Deg.

Bygg Reis Deg er den største byggemessen i Norge. Messen åpnet torsdag og temaet for åpningskonferansen var internasjonalisering og nye konsepter.

De siste ti årene har antall utenlandske aktører som ønsker å stille seg ut på messen firedoblet seg.

Ifølge Gavelstad, som har lang fartstid i bransjen, speiler denne utviklingen situasjonen i næringen - norsk byggebransje internasjonaliseres i stadig sterkere grad.

Det skaper naturligvis konkurranse for norske aktører, når stadig flere utenlandske aktører ønsker å ta markedsandeler i Norge.

- Aktørene merker det direkte på kroppen. Det merkes for eksempel ved at de store entreprenørene importerer direkte fra Estland eller andre lavkostnadsland. Da blir norske produsenter for dyre, sier Gavelstad til DN.

- Slutte med sløsing av tid

Ifølge ham er norsk byggenæring nødt til å ta grep for å bedre produktiviteten og møte den internasjonale konkurransen.

- Hele byggeprosessen må gjøres mer effektiv. Man må slutte med sløsing av tid, sier Gavelstad.

Selv om internasjonaliseringen oppleves som en trussel blant norske aktører, peker Gavelstad på at det er positivt at næringen må ta grep for å styrke konkurransedyktigheten.

- Man kan ikke bare sitte å se på, understreker han.

Gavelstad peker på at byggebransjen fremover både må øke produktiviteten og industrialisere seg mer, for å møte konkurransen. Han mener bransjen allerede viser en god endringsvilje.

Håper på konkurranse

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner mener internasjonalisering by på både muligheter og utfordringer for byggenæringen. Ifølge ham er det viktig at bransjen selv er klar over dette.

- Vi kan ikke trylle bort internasjonaliseringen, sier Sanner til DN.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.
Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner. (Foto: Mikaela Berg.)
Han peker på at internasjonaliseringen betyr at det blir større konkurranse på det norske markedet, men at det også gjør at norske bedrifter kan gå ut til et større markedet.

- Vi må la internasjonalisering, forenkling og seriøsitet gå hånd i hånd. Jeg håper på en konkurranse mellom de norske aktørene, ved å vise seg frem som seriøse, da vil man også stenge ute de useriøse aktørene, sier Sanner.

Utfordrende tid

Gavelstad peker på at omstillingen norsk økonomi står inne i vil øke konkurransen i byggebransjen enda mer.

- Nedgangen i oljesektoren vil påføre andre næringer utfordringer. Jeg er overrasket over at det ikke har slått sterkere ut for bygg ennå, sier han.

Han tror aktørene innenfor bygg har en utfordrende tid i vente, og mener de bør ta visse grep.

- Nøkkelen for mange er å bygge inn mer verdier inn i leveransen. Det handler ikke bare om produktet, men tjenesten rundt, understreker Gavelstad.

Mangel på ressurser

Konsernsjef Peter Wågström i bygg- og eiendomsutviklingsselskapet NCC mener norske bedrifters konkurranseevne svekkes

Konsernsjef Peter Wågström i NCC.
Konsernsjef Peter Wågström i NCC. (Foto: Mikaela Berg.)
av mangel på ressurser.

- Å få tak i ressurser er det som er tøffest. Produktivitet og effektivitet avhenger av flere kompetente folk. Mangelen på dette er den største trusselen, sier Wågström.

Ifølge ham vil oljesmellen medføre en mulighet for byggenæringen til å ansette flere kompetente mennesker, med erfaring fra oljen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Gigantkjøp på norsk sokkel

Landslagskamp ga tidenes TVNorge-tall

- Jeg vet fortsatt ikke hvordan jeg skal forklare mine foreldre hva de skal med Twitter

Se DNTV: Bordtennis, lavvo og strandstoler. Googles kontorer er litt annerledes.

Bordtennis, lavvo og strandstoler. Googles kontorer er litt annerledes.
Sjef i Google Norge, Jan Grønbech, tror de ansatte jobber bedre når de har et lekerom.
02:10
Publisert: