Byggevareselskapet S Wood er konkurs. Det kommer frem i en fersk konkurskjennelse fra Øvre Romerike tingrett. Selskapet driver innen produksjon, markedsføring og distribusjon av trevarer til interiør. I fjor hadde selskapet en omsetning på 200 millioner kroner, og endte med et overskudd på rett under en million kroner. For bare tre år siden var omsetningen på over 700 millioner kroner.

Advokat Egil Hatling i DLA Piper er utnevnt som bostyrer for konkursboet. Når DN ringer ham torsdag ettermiddag forteller han at han foreløpig ikke har oversikt over bakgrunnen for konkursen.

– Vi har hatt mer enn nok med å sette sammen et team. Jeg er på vei opp til Brumunddal nå og kan ikke si noe annet enn at det er betydelig aktiva i boet, sier han til DN.

Hatling forteller at han skal ha møter med ledelsen i selskapet torsdag kveld og grytidlig fredag morgen for å få en oversikt over situasjonen.

DN har vært i kontakt med Hatling fredag ettermiddag. Han forteller at han akkurat har kommet tilbake til Oslo etter møter med ledelsen i Tyskland.

– Per nå arbeider vi dag og natt med å finne kjøpere som er interessert i hele eller deler av selskapets virksomhet eller bare selskapets eiendeler. Vi har også planlagt et nytt informasjonsmøte med de ansatte i Brumunddal kl. 12:00 kommende mandag, skriver han i en epost.

Tyske eiere

Byggevareselskapet, som tidligere het Södra Wood, ble kjøpt opp og overtatt av det tyske Sörnsen Holzleisten i februar fjor.

Da fikk også selskapet navnet S Wood as. Etter overtagelsen flyttet selskapet produksjonen som var på Brumunddal ut av landet, ifølge Ringsaker Blad. Lagervirksomheten ble imidlertid beholdt. Ved utgangen av 2018 var selskapet lokalisert i Brumunddal, Namsos og Engesetdal i Skodje kommune. I tillegg hadde de kontorer ved Gardermoen.

Ifølge den ferske konkurskjennelsen har S Wood en gjeld på cirka 100 millioner kroner. Totalt er det oppgitt at 21 ansatte rammes av konkursen.

DN har vært i kontakt med kommersiell direktør, Jan Ruckold, i Sörnsen-gruppen.

– Vi anerkjenner at selskapet ikke er lønnsomt. Etter at vi fullførte restruktureringen av selskapet og laget prognoser for neste år, så vi at selskapet ikke ville være bærekraftig, sier han til DN.

Han forteller videre at Sörnsen-gruppen er et familieeid selskap som ikke har råd til å ta de fremtidige tapene som ligger i prognosene.

Det er DNB som er selskapets største kreditor. Etter hva DN forstår er bankens engasjement på cirka 55 millioner kroner, men har også i sikkerhet i varelager og andre aktiva. Selskapets aktiva er verdsatt til rundt 45 millioner kroner.

– Det er trist for alle parter når det ender med konkurs. Nå er det litt tidlig å si hva dette betyr for banken, så vi må nesten henvise til bostyrer og den jobben han er i gang med, sier Andreas Nyheim, kommunikasjonsrådgiver i DNB.

«Lavt prisnivå»

Tilbake i 2016 hadde S Wood en omsetning på over 700 millioner kroner. Siden har både antall ansatte og omsetningen falt dramatisk.

«Reduksjonen relateres til reduserte salgspriser grunnet økt konkurranse, tap av en stor kunde samt salg av trelast», står det i årsberetningen for 2017.

«Det er blitt og blir igangsatt stadig tiltak for å bedre både lønnsomhet og markedsposisjon», står det i årsberetningen for året etter.

Ruckold sier at det lave prisnivået har vært utslagsgivende.

– Det har vært lavt i flere år. Vi trodde vi kunne kompensere for dette gjennom kostnadsreduksjoner, men har funnet ut at det ikke var nok.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.