Noe mer enn utelukkende et profesjonelt forhold, men ikke tilstrekkelig for å konstatere inhabilitet.

Det er konklusjonen etter at Bjugn kommune har undersøkt relasjonen mellom byggekonsulenten Kjell Kvam og eieren av firmaet som bygger kommunens nye ungdomsskole.

– Ut fra de rådene og den vurderingen vi har fått fra våre advokater, er det ikke noe som tilsier at han var inhabil, sier ordfører Ogne Undertun i Bjugn kommune.

Dermed fortsetter byggingen av den nye ungdomsskolen som kommunen har bestilt.

Det var etter en artikkel i DN om byggekonsulenten Kjell Kvam – som på oppdrag fra kommunen ledet prosessen med å velge entreprenør – at ledelsen i Bjugn besluttet å stille byggeplanene i bero i påvente av en juridisk vurdering.

Kvam har ledet en rekke offentlige byggeprosjekter på oppdrag fra norske kommuner. En gjennomgåelse av anbud som er lyst ut offentlig viser at firmaet Byggmesteren fra Trøndelag har vunnet ni av tolv konkurranser det har deltatt i hvor Kvam har vært prosessleder. Eieren av Byggmesteran, Egil Grande, var Kvams forlover i 1981. Begge sier at vennskapet har opphørt og at de i dag kun er profesjonelt bekjente.

Siden 2011 har de to hatt mye med hverandre å gjøre i jobbsammenheng, etter at Kvam ringte sin gamle bekjente og oppfordret ham til å delta i en anbudskonkurranse. Ifølge entreprenøren har han mellom prosjektene fått tips av Kvam om hva som skal til for å vinne.

Uheldig, men ikke inhabil

Rådmannen i Bjugn engasjerte advokat til å vurdere forholdet. Konklusjonen er at Kvam ikke er inhabil. Det er imidlertid forståelig at det blir stilt spørsmål ved hans habilitet, ifølge et notat advokatfirmaet Bjerkan Stav har sendt til Bjugn kommune:

«Det avgjørende i denne konklusjonen er at det ikke er påvist en relasjon mellom Kvam og Grande som kan karakteriseres som et aktivt eller nært vennskap. Det er imidlertid en relasjon som nok må kalles noe mer enn utelukkende et profesjonelt forhold. Om man tar hensyn til hvilken viktig rolle Kvam har i denne anbudskonkurransen, har vi forståelse for at det er blitt spørsmålstegn ved Kvams habilitet. At han ikke har vært åpen rundt relasjonen har også vært uheldig. Det er derfor grunn til å fastslå at Kvam kunne og burde ha opptrådt med en større grad av ryddighet. Dette er imidlertid ikke tilstrekkelig for å konstatere inhabilitet».

Det var lokalavisen Fosna-Folket som først omtalte den juridiske vurderingen og beslutningen om å fortsette byggeprosjektet.

Den samme anbudsprosessen er også til vurdering hos kontrollutvalget i kommunen.

– Det ligger en bestilling fra kontrollutvalget i Bjugn til revisjonsselskapet vi bruker om å gå igjennom hele anbudsprosessen for å se om den er grei. Vi får trolig et svar før sommeren. Ut fra det advokatene har sagt, forventer jeg samme resultat som de kom frem til, sier Undertun.

Det har ikke lykkes DN å få kommentarer fra Kvam til denne artikkelen.

Mottok klage

Også Hordaland fylkeskommune har vurdert Kjell Kvams habilitet denne våren. Bakgrunnen var et brev fra Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg Vestenfjelske avdeling hvor de ba om at Kvam ble fjernet fra oppdragene knyttet til byggingen av nytt fylkesbygg i Bergen.

Konsulentfirmaet Erstad Lekven, hvor konsulenten Kjell Kvam er ansatt, har en fireårig rammeavtale med Hordaland fylkeskommune.

– Konklusjonen er at han ikke er inhabil i forhold til våre prosjekter, sier eiendomsdirektør i Hordaland fylkeskommune, Jostein Fjærestad.

Trønderfirmaet Byggmesteran er ikke deltatt i, eller vunnet, noen prosjekter i fylkeskommunen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.