I en bransje fullstendig dominert av menn, er Heidi Wolden (47) ansatt som ny konsernsjef for Kruse Smith. Hun blir dermed den første kvinnelige toppsjefen for et stort norsk entreprenørkonsern.

Kruse Smith er ifølge 2015-regnskapene Norge syvende største i bransjen. Det familieeide entreprenørkonsernet med hovedkontor i Kristiansand omsatte i fjor for 3,8 milliarder kroner og har 870 ansatte. 95 prosent av dem er menn.

Brukte makten

Sissel Leire (42), som sammen med to søstre og faren Tomas (68) kontrollerer konsernet, var den som i siste runde fikk bestemme. For hun er styreleder for både entreprenør- og eiendomsselskapet og i mai overtar hun også som styreleder i holdingselskapet etter faren.

– Bakgrunnen for ansettelsen er generasjonsskiftet som vi startet for tre år siden. Da var det også naturlig å finne en ny konsernsjef. Vi har hatt en veldig god prosess der vi definerte kommersiell teft, forretningsforståelse og evne til strategisk tenkning som de viktigste kriteriene. Og så fikk rekrutteringsselskapet Visindi en klar bestilling; 50 prosent av kandidatene skulle være kvinner. Jeg brukte den makten jeg hadde for å få dem til å lete andre steder enn i miljøene som tradisjonelt brukes for rekruttering til vår bransje. Dersom jeg ikke hadde gjort det, ville nok alle kandidatene vært menn, tror hun.

Enstemmig styre

Leire understreker samtidig at da hun til slutt hadde 12 navn på blokken, var det bare én ting som gjaldt; å få den beste. Og en av dem var Heidi Wolden som de siste to årene har vært styremedlem i Kruse Smith Entreprenør og i fjor også kom inn i konsernstyret.

– Til slutt sa min far at jeg måtte ta et valg. Da tok Heidi og jeg en lang spasertur rundt Mosvatnet her i Stavanger. Jeg måtte ha noe mer enn en cv. Jeg trengte den praten, sier Leire.

– Og hvordan reagerte styret?

– Etter at styret enstemmig hadde vedtatt å tilby Wolden jobben, var det en som litt humoristisk lurte på om vi nå kunne risikere styremøter i jaktsesongen, sier hun og ler.

– Og det er klart dette er et utradisjonelt valg. Men jeg tenker det er en styrke å bygge team med begge kjønn og med forskjellig bakgrunn, sier Leire.

Kjempestort sprang

Heidi Wolden, opprinnelig fra Tingvoll på Nordmøre, har over 20 års fartstid fra flere lederstillinger i Statoil og har i dag tittelen «vice president corporate finance». Hun har sin utdannelse fra Handelshøyskolen i Nord-Norge, en master fra Norges Handelshøyskole og videreutdannelse fra Berkeley i California og London Business School.

– Det er klart at spranget er kjempestort fra olje- og gassvirksomhet i Statoil til eiendomsutvikling og entreprenørvirksomhet. Men jeg tenker kanskje det også kan være en styrke. Det er behov for å trekke inn nye perspektiver utenfra for å få til den utviklingen og endringen i bransjen som kreves fremover. Og jeg har vært med på både enorme oppturer og kraftige korreksjoner som den vi er inne i nå. Det tenker jeg også kan være nyttige erfaringer. Jeg tar også med meg mange års arbeid med risikoforståelse og sikkerhet og hms, sier hun.

Noen programerklæring vil hun ikke komme med.

– Nei, det synes jeg blir feil. Nå starter arbeidet med å stake ut en ny strategi sammen. Blant annet skal vi forsøke å forstå hvorfor ikke selskapet klarer å levere de marginene det ønsker. Det handler om å bli bedre på innkjøp, på prosjektgjennomføring og risikoforståelse.

– Hva tenker du om at du blir den første kvinnen på toppen i et av Norges største entreprenørselskaper?

– Du, jeg er ikke så veldig opptatt av det med kvinne eller mann, egentlig. (Vilkår)

Sony lanserer supersaktefilm
Sony viser frem sin nye super saktefilm og automatiske bildefunksjon.
01:59
Publisert: