For tre år siden ble eiendomsvirksomheten solgt til Solon. I fjor ble anleggsvirksomheten solgt til Hæhre & Isachsen Gruppen.

Nå forsvinner siste rest av entreprenørkonsernet Kruse Smith ut av Leire-familiens eierskap. Konkurrenten Backe kjøper Kruse Smith Entreprenør for et ukjent beløp.

Ingen ville overta

Entreprenørselskapet med hovedkontor i Kristiansand har lagt mange tunge år bak seg. Fra 2016 til 2020 var samlet underskudd før skatt på rundt 350 millioner kroner. I fjor klarte selskapet så vidt å karre seg i pluss etter en omsetning på over 3,3 milliarder kroner

– Bakgrunnen for salget er at det ikke er noen i neste generasjon i familien som har ønsket å engasjere seg. Da er det riktig å få inn nye eiere, sier administrerende direktør Jon Syrtveit.

– Hadde dere kniven på strupen etter flere svake år?

– Nei, det hadde vi ikke. Dette er noe som har modnet seg hos eierne, rett og slett.

Samtalene med familieeide Backe startet på forsommeren.

– Vi har hatt en lang relasjon med Backe og er veldig komfortable med at de overtar. Det er en god match for vi er særlig sterke på Sørlandet, der Backe ikke har aktiviteter, og i Rogaland der de er relativt små. Det var lett å finne sammen så lenge eierne hadde bestemt seg, sier Syrtveit.

Jon Syrtveit er administrerende direktør i Kruse Smith Entreprenør
Jon Syrtveit er administrerende direktør i Kruse Smith Entreprenør

Vemodig

Kruse Smith ble etablert i 1935. I 1986 ble Tomas Leire (74) majoritetseier. Leire vil ikke kommentere salget til DN, ifølge Syrtveit.

– Tomas vil ikke si noe mer enn det som står i pressemeldingen. Men det er klart dette er vemodig for familien, sier Syrtveit.

I en pressemelding er Leire sitert på at han mener dette er en god avtale.

– Det krever mye å eie og videreutvikle et selskap som Kruse Smith Entreprenør. Vi er stolte over hva vi gjennom årene har skapt i Kruse Smith, men vi må også ha forståelse for at våre barn velger å gå andre veier. I lys av det er det en helt riktig beslutning for oss å finne en ny og solid eier for Kruse Smith Entreprenør, sier Tomas Leire i pressemeldingen.

Backe, etablert i 1946 og med hovedkontor på Lysaker, har noe under 900 ansatte og omsatte i fjor for snaut 4,3 milliarder kroner med et resultat før skatt på 325 millioner kroner. Med kjøpet av Kruse Smith øker antall ansatte til 1375 og omsetning basert på 2021-regnskapene til 7,6 milliarder kroner.

– Oppkjøpet er viktig for realiseringen av Backes vekstambisjoner og vil tilføre Backe markedsområder som dekker hele det sørlige Norge, skriver konsernsjef Eirik Gjelsvik i Backe i pressemeldingen.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.