De to hallprodusentene O.B. Wiik og Hallgruppen har vært i en storkonflikt. Temperaturen mellom selskapene har vært høy og beskyldningene har haglet etter at Lars Dalgaard for snart to år siden begynte i Hallgruppen som administrerende direktør. Han kom fra jobben som sjef i konkurrenten O.B Wiik.

I år startet også en rettssak i Nedre Romerike tingrett etter at O.B Wiik saksøkte Dalgaard for 15 millioner kroner.

Nå har de to konkurrentene kommet frem til en løsning på storkonflikten, som også har skapt rettstvister i Sverige og Danmark, ifølge en pressemelding.

«Etter at Hallgruppen as ble etablert sommeren 2015, har O.B. Wiik as (OBW) og Hallgruppen as vært uenige om oppstarten skjedde i strid med god forretningsskikk», står det i en felles pressemelding fra de to selskapene.

«Uenigheten mellom OBW og Hallgruppen har utløst rettstvister i både Norge, Sverige og Danmark. Partene har inngått utenrettslig forlik som løser tvistene i Norge, Sverige og Danmark. Forliket innebærer at alle rettstvister heves som forlikt og partene bærer egne sakskostnader», heter det i meldingen.

De to partene har ingen ytterligere kommentarer til saken. Dalgaard har tidligere uttalt til DN at Hallgruppen mener anklagene er feilaktige.

Beskyldt for å stjele

Konflikten har blant annet dreid seg om at O.B Wiik mener dets tidligere sjef, Lars Dalgaard, under oppsigelsestiden planla oppstart av konkurrerende virksomhet, selv om han var bundet av en konkurranseklausul ut mai 2016.

O.B. Wiik mistenkte også at Dalgaard, sammen med tidligere økonomidirektør Trygve Antonisen, aktivt var med i opprettelsen av konkurrenten Hallgruppen mens de var ansatt i O.B. Wiik. O.B Wiik beskyldte også de to for aktivt å ha rekruttert sentrale medarbeidere fra selskapet i denne perioden.

Dalgaard har tidligere uttalt til DN at han følte seg trakassert av O.B Wiiks styreleder Terje Bulling, og at han sa opp fordi han ikke fikk være med på noen beslutninger lengre. Bulling avviste beskyldningene.

– At han er trakassert av meg er helt ubegripelig. Det stemmer ikke. Vi prøvde å få ham til å bli i selskapet. Så dette er noe Dalgaard selv konstruerer, uttalte han.

Hallgruppen har nå også etablert seg i Danmark, der det ansatte O.B. Wiiks tidligere sjef i nabolandet. Det førte til rettsoppgjør mellom vedkommende og O.B. Wiik i Danmark.

– Vi stevnet ham fordi han tok med seg 2400 filer med tegninger og dokumenter som vi mener er vår eiendom. Han ble dømt i dansk tingrett i april, men har anket dommen. Selv om dommen ikke er rettskraftig, mener vi at vi har styrket vårt søksmål når saken mot Dalgaard og Hallgruppen kommer opp til høsten, sa administrerende direktør Bjørn E. Lingaas Larsen i O.B. Wiik til DN i mai.

– Selv om dommen ikke er rettskraftig, mener vi at vi har styrket vårt søksmål når saken mot Dalgaard og Hallgruppen kommer opp til høsten, sa administrerende direktør Bjørn E. Lingaas Larsen i O.B. Wiik til DN i mai.
– Selv om dommen ikke er rettskraftig, mener vi at vi har styrket vårt søksmål når saken mot Dalgaard og Hallgruppen kommer opp til høsten, sa administrerende direktør Bjørn E. Lingaas Larsen i O.B. Wiik til DN i mai. (Foto: Javad Parsa)

Underskudd og omsetningssvikt

Hallgruppen har vokst i rakettfart siden oppstarten i 2015. Konkurrenten O.B. Wiik er imidlertid ikke imponert.

– Selskapet hadde aldri maktet å få til dette uten å ha tilegnet seg materiell fra oss. Hvis Hallgruppen hadde startet på scratch uten vårt materiell, hadde de aldri tatt til seg denne omsetningen, sa O.B. Wiik-sjef Larsen til DN i mai.

Styreleder Nils Petter Hansson i Hallgruppen tilbakeviste uttalelsene.

«Veksten til Hallgruppen har ingenting med O.B. Wiik å gjøre og påstandene fra Larsen stemmer selvsagt ikke. Det gjelder også for dommen i Danmark. Saken var ikke rettet mot Hallgruppen, men mot O.B. Wiiks tidligere sjef i Danmark, og den er for øvrig anket», skrev Hansson i en epost.

O.B Wiiks resultat har rast mens krangelen har foregått. Det norske selskapet gikk fra et overskudd før skatt på 16,7 millioner kroner i 2016 til et underskudd på 10,7 millioner kroner i fjor.

Selskapet omsatte for 309 millioner kroner, ned 20 prosent fra 2016. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.