Mandag den 20. november 2017 avlyste statsselskapet Nye Veier konkurransen om å bygge ny E39 fra Kristiansand vest til Mandal øst. Oppdraget var Nye Veiers hittil største med en ramme på 3,9 milliarder kroner.

Det var kun utenlandske selskaper som hadde gitt tilbud. Etter prekvalifiseringen var det to tilbydere igjen. Da satte Nye Veier strek. Nå skal den utlyses på nytt.

– Jeg har ikke lyst til å si mer enn at vi er i tenkeboksen og vil gå gjennom kontraktsstrategien opp mot dagens markedssituasjon og håper vi ikke mister for mye tid, sa administrerende direktør i Nye Veier Ingrid Dahl Hovland til DN da selskapet måtte avvlyse konkurransen.

Fra to til seks

Resultatet av utsettelsen viser at antallet tilbydere som sto igjen etter prekvalifiseringen har økt fra to fra forrige gang til seks.

Fredag 9. mars kunngjorde Nye Veier at seks selskaper ble kvalifisert til å bygge veistrekningen mellom Kristiansand og Mandal. Nye Veier har valgt ut fem selskaper i finalerunden som skal legge frem tilbud.

Fire utenlandske selskaper skal kjempe mot en norsk.

De fem entreprenørene som er kvalifisert er spanske Acciona, AF-gruppen, joint venture mellom italienske Itinera og spanske FCC Construcción, spanske Salini Impreglio og den kinesiske giganten China Communications Construction Company.

Et joint venture mellom et tyrkisk, spansk og et mindre norsk selskap nådde ikke opp til å bli med i finalen.

«Ønsket fem»

Prosjektdirektør Asbjørn Heieraas opplyser at de seks selskapene nådde Nye Veiers krav.

– Alle passerte skal-kravene.

Han legger til at de fikk antallet tilbydere de ønsket seg.

– Vi ønsket å ha med fem selskaper i dette prosjektet som kunne gi tilbud, sier Heieraas.

Ber om strengere krav

Kinesisk opptur

For to uker siden vraket Nye Veier den kinesiske giganten China Communications Construction Company Limited for å levere tilbud på bygging av en ny firefeltsvei mellom Ranheim og Værnes. Nå får selskapet anledning til å kjempe om milliardoppdrag på Sørlandet.

– Kineserne er ikke blitt bedre på to uker, men de skåret ikke høyt nok for å bli blant de fem beste ved bygging av en ny E6 i Trøndelag, sier Heieraas.

I konkurransen på Sørlandet er det kinesiske selskapet blant de fem utvalgte.

China Communications Construction Company er selskapet som i fjor sommer sendte representanter til Norge for å få et møte med tidligere næringsminister Monica Mæland (H) om eventuelle byggeoppdrag her i landet. Møtet Mæland hadde med ledelsen i det kinesiske selskapet kom like etter statsminister Erna Solbergs offisielle besøk i Kina med mål om å normalisere forholdene mellom de to landene.

Det kinesiske selskapet er en gigant med en omsetning på rundt 55 milliarder dollar – rundt 430 milliarder kroner.

Høst-svar

De fem selskapene med sine samarbeidspartnere skal levere tilbud i løpet av sommeren.

– I løpet av september vil vi konkludere hvem som skal bygge veistrekningen. Kontrakten skal skrives under i oktober.

Heieraas understreker at i motsetningen til utbyggingen av en ny E6 i Trøndelag og E39 inn til Mandal, er denne veistrekningen fra Kristiansand til Mandal ferdig regulert.

– I de to andre prosjektene er det en samhandlingsfase for å lage en reguleringsplan som vil ta rundt ett og et halvt år før selve anleggsfasen begynner.(Vilkår)

18.000 nordmenn står på liste for denne bilen
Hyundai Kona kommer som elbil i juni, den kommer nok til å bli synlig på norske veier.
01:01
Publisert: