19. januar annonserte Nye Veier at 2022 ville bli et rekordår for nye anbudskonkurranser. «Syv konkurranser kommer til markedet i løpet av året», skrev selskapet. Samlet verdi ble anslått til over 15 milliarder kroner pluss moms.

Siden har prisene på særlig stål, betong og drivstoff gått til himmels i kjølvannet av krigen i Ukraina. På toppen kommer forsyningssituasjonen der det er usikkert om man overhodet får tak i de innsatsvarene entreprenørene trenger for å bygge broer og tunneler – selv om man skulle være villig til å betale de skyhøye prisene produsentene nå krever.

Nye Veier setter to store anbudskonkurranser på vent på grunn av voldsomme prisøkninger. Her illustrasjonsbilde fra Nye Veiers pågående utbygging av ny E39 med bro over Trysfjorden i Søgne mellom Kristiansand og Mandal.
Nye Veier setter to store anbudskonkurranser på vent på grunn av voldsomme prisøkninger. Her illustrasjonsbilde fra Nye Veiers pågående utbygging av ny E39 med bro over Trysfjorden i Søgne mellom Kristiansand og Mandal. (Foto: Nye Veier/Nils Bernt Rinde)

– En fot i bakken

Den første av de varslede syv anbudskonkurransene i år, som omfatter strekningen Storhove-Øyer på E6 nord for Lillehammer med en anslått verdi på 1,6 milliarder kroner pluss moms, ble startet som planlagt i mars. Her håper Nye Veier det vil være mulig å lande en kontrakt selskapet kan leve med.

Så var planen å starte konkurransen om E6 Berkåk-Vindåsliene i Trøndelag til 2,7 milliarder pluss moms like over påske – og E6 Sørelva-Borkamo i Nordland til 700 millioner kroner i mai. Nå blir begge disse skjøvet ut i tid.

– Jeg vil understreke at vi vil ha full produksjon i lang tid fremover i de mange prosjektene som er igangsatt. Og vi forbereder og utvikler kontinuerlig nye prosjekter. Men faktum er at vi forvalter store summer for samfunnet og er forpliktet til å bruke disse midlene klokest mulig, sier administrerende direktør Anette Aanesland når DN møter henne på Nye Veiers hovedkontor i Kristiansand sammen med Bjørn Børseth, direktør for kontrakt og marked.

– Nå er vi i en helt annen situasjon enn vi var i da vi annonserte de rekordstore planene for nye konkurranser i 2022. Kostnadene er betydelig høyere enn da vi planla disse prosjektene. Vi må derfor justere kursen og ta oss mer tid til å vurdere fremdriften. Vi har rett og slett behov for ta en fot i bakken og foreta nye analyser og beregninger, sier hun.

– Det er også viktig både for oss og entreprenørbransjen at når vi først går ut med en anbudskonkurranse, må vi være ganske sikre på at vi kommer i mål og signerer en kontrakt, legger Børseth til.

– Utrolig uheldig

DN informerte fredag formiddag Kari Sandberg, administrerende direktør i Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg (EBA), om Nye Veiers beslutning om å sette milliardprosjekter på pause.

– Huff. Vi hadde en forventning om at Nye Veier skulle levere på prosjektene de selv har varslet ville komme ut i år. At dette ikke skjer er utrolig uheldig, sier hun.

Administrerende direktør Kari Sandberg i Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg frykter full stopp i veibyggingen.
Administrerende direktør Kari Sandberg i Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg frykter full stopp i veibyggingen. (Foto: EBA)

– Bransjen er allerede rammet av den perfekte stormen med enorme prisøkninger og leveringsproblemer. Vi mener de offentlige byggherrene som Nye Veier i denne svært usikre situasjonen burde ta en større del av denne risikoen. At prosjektene nå skyves ut i tid liker vi veldig dårlig, sier Sandberg.

Hun presiserer at beslutningen ikke får store umiddelbare konsekvenser.

– Men dette er prosjekter med svært lang ledetid opp til kontrakt og igangsetting der bransjen legger ned store ressurser også underveis. Så på deres vegne er dette en tung beskjed å få. Og vi frykter selvfølgelig at konsekvensen kan bli full stopp i veibyggingen frem i tid, sier Sandberg.

Tør ikke spå

Utsettelsene får altså ikke umiddelbare konsekvenser for hverken Nye Veier eller entreprenørbransjen ettersom det typisk går halvannet år fra en anbudskonkurranse er utlyst til kontrakt er signert og byggingen kan starte opp.

– Men jeg forstår at dette er en krevende situasjon for entreprenørbransjen, siden bygg og anlegg er vår største fastlandsnæring, sier Anette Aanesland i Nye Veier.

– Hvor lang kan utsettelsen av disse to anbudskonkurransene bli?

– Det er det altfor tidlig å si noe om. Det er derfor også utrolig vanskelig å spå når vi vil gå ut med en ny konkurranse, sier Aanesland.

Administrerende direktør Anette Aanesland og direktør for kontakt og marked, Bjørn Børseth, sier de forstår at utsettelsen av flere anbudskonkurranser bidrar til en krevende situasjon for entreprenørbransjen.
Administrerende direktør Anette Aanesland og direktør for kontakt og marked, Bjørn Børseth, sier de forstår at utsettelsen av flere anbudskonkurranser bidrar til en krevende situasjon for entreprenørbransjen. (Foto: Sondre Transeth)

Ifølge Nye Veiers opprinnelige plan fra januar skal altså ytterligere fire anbudskonkurranser starte i år. Disse er E39 Bue Ålgård i Rogaland med anslått verdi 2,2 milliarder som skal ut i august, så E39 Mandal-Lyngdal i Agder (4,7 milliarder), E18/E39 ytre ringvei i Agder (3,8 milliarder) samt riksvei 13 Skare-Sogndal i Vestland (200 millioner) innen året er omme.

– Kan også disse bli skjøvet ut i tid?

– Det er i første omgang de nevnte to konkurransene vi har tatt en beslutning om at vi er nødt til å sette på pause nå. Det er ikke mulig å si noe om risikoen for at de fire konkurransene vi har planlagt å gå ut med fra august til november også kan blir skjøvet på, sier Aanesland.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.