– Det kommer til å bli tre ganger så stort som dette, sier daglig leder Morten L. Johansen i Splitkon, og ser ut over den 3000 kvadratmeter store fabrikkhallen på Åmot i Buskerud. 

Nå har Johansen og styreleder Michael S. Norum i Splitkon fått med seg flere investorer på laget, og satser 250 millioner kroner på en ny fabrikk på Åmot i Modum kommune i Buskerud som skal produsere massivtre (Cross Laminated Timbe – CLT). Dette er krysslimte trekonstruksjoner. 

Bak satsingen står Ski Bygg Gruppen, Splitkon, Holdit, Innovasjon Norge, Sparebank 1 Ringerike Hadeland og Siva. 

Fagarbeider Marius Skogstad står ved en maskinen som har erstattet rundt åtte personer.
Fagarbeider Marius Skogstad står ved en maskinen som har erstattet rundt åtte personer. (Foto: Fredrik Bjerknes)

Det er sommerferiestemning på fabrikken, og kun to ansatte å se. Bråket fra den store maskinen, som i sin tid erstattet rundt åtte medarbeidere, gjør likevel at det ikke er stille i den store fabrikkhallen. 

Mindre svinn og avfall 

Johansen forteller at det vil være to slike maskiner i den nye fabrikken, men at disse vil bli mye større enn den som står her. I år produserer Splitkon 10.000 kubikkmeter CLT. Den nye fabrikken vil ha en kapasitet på 60.000 kubikkmeter. 

– Det er plasskrevende å håndtere disse store formatene, sier Norum. 

CLT er plater som brukes til vegger og gulv. De kan være opp til 16 meter lange og tre meter brede. Produktene leveres ferdig til montering på byggeplassen, og egner seg til etasjebygg. 

– Du får en situasjon på byggeplassen hvor det blir betydelig mindre svinn og avfall, basert på at hele konstruksjonspakken kommer 100 prosent tilpasset, sier Norum. 

Den nye fabrikken skal ha som hovedmål å levere produkter til boligblokker fra fire til ti etasjer. 

– Vi ønsker å legge til rette for en mer industriell måte å bygge mer urbane bygninger på. Høyere konstruksjoner basert på et bærekraftig og miljøvennlig alternativ som treverket utgjør, sier Norum. 

Foretrekker massivtre 

Den globale veksten i bruk av trekonstruksjoner i større byggeprosjekter har vært enorm de siste årene. 

– Dette vokser i Europa, det vokser i Asia og det vokser i Amerika. Det er en enorm global interesse for å bygge med tre, sier Johansen. 

Også i Norge har flere og flere entreprenører satset på treverk når større bygninger skal reises. En av dem er Veidekke, som blant annet har bygget 623 studentboliger i Trondheim i massivtre. 

– Massivtre er absolutt et satsingsområde for Veidekke og vi er glad for nyheten om at det etableres en slik fabrikk også i Norge, sier regionleder Pål Aglen i Veidekke Eiendom. 

Ifølge Aglen ønsker Veidekkes rådgivere stadig i større grad å bygge med trekonstruksjoner. Han viser blant annet til at massivtre er et mer industrialisert produkt med raskere byggetid enn betong. 

Massivtre som skal produseres i det nye anlegget. Dette er treplater som egner seg til etasjebygg.
Massivtre som skal produseres i det nye anlegget. Dette er treplater som egner seg til etasjebygg. (Foto: Fredrik Bjerknes)

– Videre gir massivtre stor fleksibilitet ved formgiving og overflater, samme fleksibilitet i valgfrihet på fasade og gode bygningsfysiske løsninger, som reduserte kuldebroer og god tetthet, og derfor bedre egnet i passivhus en konkurrerende bæresystemer, sier Aglen. 

Miljøgevinst 

Aglen trekker også frem at en viktig årsak til at Veidekke velger massivtre er at det er bærekraftig og miljøvennlig. 

– Massivtre bidrar med ytterligere klimagevinst i form av hele 40 til 50 prosent reduksjon i klimagassutslipp fra materialer, sier han. 

Norum og Johansen legger stor vekt på at det er bærekraftig å bygge med tre. Likevel har ikke dette vært avgjørende når de har solgt inn prosjektet til investorer. 

– Vi har ikke solgt prosjektet som et miljøprosjekt. Men vi tror det blir viktig, sier Johansen. 

– Miljø er helt klart et argument som står sterkt. Men en så stor satsing som dette, klarer en ikke å regne hjem på bærekraft alene. Miljø er den ekstra rosinen i pølsen. Det at det er økonomisk gunstig og har kortere byggetid gjør at det er et produkt som har livets rett, legger Norum til.  

Vil ikke love bort arbeidsplasser 

Anlegget som skal bygges på Åmot vil være det største i Skandinavia, og det eneste i Norge som produserer CLT i et så stort format, ifølge Johansen og Norum.

Byggingen av den nye fabrikken starter i høst. Ifølge Johansen skal det ta åtte til ni måneder før fabrikken står klar. I løpet av 16 måneder starter de opp med produksjon. 

Splitkon har hentet inn 250 millioner kroner for å satse på produksjon av krysslimte trekonstruksjoner. Her fagarbeider Jørn Atle Snippen.
Splitkon har hentet inn 250 millioner kroner for å satse på produksjon av krysslimte trekonstruksjoner. Her fagarbeider Jørn Atle Snippen. (Foto: Fredrik Bjerknes)

– I dag har vi en omsetning på cirka 70 millioner, og vi regner med å ligge på 150 millioner det første driftsåret med den nye fabrikken, sier Johansen. 

Splitkon har nå rundt 20 ansatte. Johansen er imidlertid forsiktig med å love bort nye arbeidsplasser, men forteller at det i første omgang vil bli ansatt mellom ti og 15 personer. 

– Greier vi å skape mange arbeidsplasser er det veldig ålreit, men vi er mer opptatt av å skape arbeidsplasser som er der om 15 år enn å love noe som helst, sier han. (Vilkår)

- 60 prosent flere boliger solgt i Oslo i juli i år enn i fjor
Boligprisene i Norge falt 1,2 prosent i juli. Justert for sesongvariasjoner falt prisene 0,2 prosent, viser nye tall fra Eiendom Norge. Den svakeste prisutviklingen i forrige måned hadde Oslo og Bærum.
02:18
Publisert: