De to brødene Arne og Edvard Bakke holdt seg til korte, kontante svar som fremkalte latter i salen da de stilte opp for å motta prisen som gasellevinner i Hordaland torsdag kveld.

I 2016 klarte de, sammen med de eldre brødrene Tore og Hans, å ha 20 millioner kroner i overskudd før skatt etter en omsetning på 56 millioner kroner på en båt i selskapet Seivik As.

– Vi driver med avlusing av laks. Det har skjedd en omstilling i bransjen der en gikk fra hydrogenperoksid til å bruke varmtvann. Vi var tidlig ute med det, sa styreleder Edvard Bakke fra scenen på Quality Hotel Edvard Grieg.

– Vi hadde rett verktøy til rett tid, så enkelt var det, mente Edvard.

På spørsmål over hvorfor akkurat det lille øysamfunnet Austevoll har så mange vekstbedrifter, svarte Edvard at det handler om at folk der ute sammenligner seg med naboen og vil ha like flott boblebad.

Oppsving

Det store oppsvinget i omsetning kom etter at brødrene kjøpte en ny båt, også ved navn ”Seivik” i 2015. De inngikk et samarbeid med tre oppdrettsselskaper der oppdrettsselskapene eier avlusningsutstyret om bord. Avtalen innebar at brødrene likevel kunne selge avlusningstjenester til andre kunder når de tre oppdretterne ikke trengte båten selv.

Les mer om gasellevinnerne i Hordaland: Gir laksen en lusing

På scenen torsdag ville DNs sjefredaktør Amund Djuve vite hvordan brødrene kunne finansiere en investering på 20 millioner kroner i et selskap som året før omsatte for 3,4 millioner kroner.

– Vi økte risikoen. Det er enkelt i Norge. Hvis det går skeis, blir en alltid berget, svarte daglig leder Arne Bakke.

Båten ”Seivik” er likevel langt fra det eneste fartøyet i flåten. I tillegg eier brødrene fire andre båter selv. Dessuten har de et annet selskap de eier 50-50 med Lerøy Seafood, der det ligger fire båter til. Båtene er lagt i forskjellige aksjeselskaper.

Grunnen er enkel. Det handler om å minimere konsekvensene hvis det skulle gå galt med en av båtene.

– Går det skeis en plass, kan du gå i neste båt, sier Arne til latter fra salen.

Idet arrangementet ble avsluttet forsvant de to brødrene raskest ut av salen av alle.(Vilkår)