I fjerde kvartal solgte boligutvikleren Selvaag Bolig 49 boliger for til sammen 255 millioner kroner i fjerde kvartal.

Det er en nedgang fra 306 solgte boliger for 1,4 milliarder kroner i samme kvartal året før, tilsvarende et fall på over 80 prosent. Fjerde kvartal 2021 var riktignok det sterkeste i Selvaags historie.

– Salget var godt i starten på året, men markedet ble gradvis mer utfordrende ut over året på grunn av økte levekostnader og høyere rente. Salget har likevel vært tilfredsstillende for året samlet og godt dersom vi tar markedsforholdene med i betraktningen, sier administrerende direktør Sverre Molvik i en børsmelding.

Nå tror Molvik at markedet vil snu i løpet av første halvår 2023.

– Bakgrunnen er at det bygges for få boliger i Stor-Oslo til å kunne møte befolkningsveksten, at rentetoppen nås og at byggekostnadene er fallende. I tillegg vil endringene i boliglånsforskriften gjøre det enklere for flere å få boliglån, sier Molvik.

– Lykkes

For 2022 som helhet solgte Selvaag totalt 561 boliger for nær tre milliarder kroner, med et nettosalg på 2,3 milliarder kroner. Nettosalg vil si salg justert for Selvaags eierandel i samarbeidsprosjekter.

Til sammenligning solgte Selvaag boliger for 4,5 milliarder kroner i 2021, med et nettosalg på 4,0 milliarder kroner.

Selvaag hadde 1253 boliger under bygging per 31. desember. I fjerde kvartal ble det igangsatt bygging av 146 boliger.

– Vi lykkes med å selge nok i enkeltprosjekter til å kunne starte bygging av 517 boliger i 2022. Dette henger sammen med at vi har gode prosjekter på de rette stedene og boliger med relativt lave enhetspriser, sier Molvik.

Selvaag Bolig er notert på Oslo Børs og har en markedsverdi på tre milliarder kroner.

I fritt fall

Ifølge tall fra Boligprodusentenes Forening stupte salget av nye boliger med 39 prosent i november målt mot fjoråret. I både september og oktober ble salgsnedgangen målt til rundt 20 prosent.

– Vi ser et nyboligsalg som er i fritt fall, sa Lars Jacob Hiim, administrerende direktør i Boligprodusentene.

Nyboligsalget i Norge har vært fallende siden sommeren 2021. I 2022 utløste galopperende inflasjon krisegrep fra sentralbanker verden over, og Norges Banks renteøkninger har kommet på løpende bånd siden sommeren.

Utgiftshoppene har ført til strammere husholdningsbudsjetter og senket bankenes lånevilje.

Flere boligkjøpere har fått beskjed om at de ikke får lån med mindre de selger sin eksisterende bolig først, og økonomer har vært bekymret for at dette skal forsterke nedturen i boligmarkedet og få aktiviteten til å stanse opp.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.