Risa as er en av Jærens største arbeidsplasser med rundt 600 ansatte og en av de største anleggsentreprenørene i landet. Denne uken forsvant toppsjefen Trond Viding Tvedt ut dørene etter nærmere ni år som administrerende direktør.

– Det er i dag ikke samsvar mellom eier og meg selv omkring hvilke strategiske valg som er de rette for å oppnå en god posisjon og inntjening i dette markedet, og vi er ikke fornøyde med dagens inntjening, het det i en uttalelse fra Trond Viding Tvedt i en pressemelding som ble sendt ut fra Risa-konsernet tidligere denne uken.

Mer ville hverken Trond Viding Tvedt eller eieren av Risa as, Bjørn Risa, si tidligere denne uken.

Men etter det Dagens Næringsliv forstår skjer avgangen etter et strandet forsøk på samarbeid mellom Risa og hovedkonkurrenten Stangeland på Tjelta lenger nord på Jæren. Gjennom årtier har Risa-familien på Nærbø konkurrert mot Stangeland-familien. Det har vært «de røde» i Risa mot «de blå» i Stangeland.

– Dette har jeg ingen kommentar til, sier Bjørn Risa.

Dagens Næringsliv har ikke fått kontakt med Trond Viding Tvedt.

Olav Stangeland, hovedeier i Stangeland Maskin, har følgende kommentar.

– Jeg kan bekrefte at vi har diskutert dette. Vi hadde betingelser knyttet til dette samarbeidet som ikke foreløpig er oppfylt. Vi er klar for samarbeid om slike prosjekter. Men foreløpig er diskusjonene med Risa stoppet litt opp.

Han vil ikke si noe om hva betingelsene er.

Ønsket å konkurrere om større prosjekter

Mens Risa har slitt med inntjeningen lenge, har Stangeland-familien bygget seg opp en milliardformue som er plassert i eiendom og verdipapirer foruten i den tradisjonelle entreprenørvirksomheten. Felles er imidlertid at begge har problemer med å få tilfredsstillende marginer fra den tradisjonelle entreprenørvirksomheten og særlig å konkurrere med store internasjonale aktører om store veiprosjekter.

Hovedeier i Stangeland Maskin, Olav Stangeland, til høyre, bekrefter at samtalene om samarbeid med Risa har stoppet opp. Her sammen med Tommy Stangeland.
Hovedeier i Stangeland Maskin, Olav Stangeland, til høyre, bekrefter at samtalene om samarbeid med Risa har stoppet opp. Her sammen med Tommy Stangeland. (Foto: Tomas Alf Larsen)

Det var ønsket om å konkurrere om større prosjekter som var bakgrunnen for at de to erkekonkurrentene inntil nylig diskuterte å danne et felles selskap for å konkurrere om veiprosjektene. Trond Viding Tvedt var den ledende fra Risas side i diskusjonene. Men diskusjonene strandet.

Tallene for fjoråret er ikke klare for Risa Gruppen og Stangeland Gruppen. I 2017 fikk konsernet Risa Gruppen et resultat før skatt på vel 50 millioner kroner av en omsetning på 1,74 milliarder kroner. En voldsom ekspansjon forut for finanskrisen førte Risa-konsernet opp i alvorlige finansielle problemer. De siste årene er imidlertid mye aktiva solgt unna og virksomheten rendyrket. Den bokførte egenkapitalen ved utgangen av 2017 var på 175 millioner kroner.

Stangeland Gruppen fikk et resultat før skatt på 59 millioner kroner av en omsetning på nærmere 2,2 milliarder kroner. Den bokførte egenkapitalen er på nærmere 770 millioner kroner. I tillegg har Stangeland-familien store verdier utenfor konsernet Stangeland Gruppen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Meretes utvalgte: Rimelig rødvinsfavoritt
01:32
Publisert: