Heigo Bogdanov (26) og Aleksei Misko (46) fra Estland er to av mange arbeidsinnvandrere som gjør seg flid for å bygge gode boliger til nordmenn.

Selv har de ikke sjanser på det norske boligmarkedet, skriver Dagens Næringsliv.

Planen til de to estiske bygningsarbeidernes var å jobbe kort og intensivt i Norge for å spare opp penger til bruk i hjemlandet.

- For dyrt
Ønsket om å slå seg ned i Norge blir imidlertid stadig sterkere.

- Kona slo følge for en stund siden, ble i to måneder, men dro hjem igjen. Det ble for dyrt å bo og for vanskelig å få jobb, forteller Misko til DN.

- Vi hadde foretrukket Norge dersom vi hadde muligheten, sier de to til avisen.

Mange arbeidsinnvandrere fra Øst-Europa vil ha bolig i Oslo selv om de bare tjener 70–80 prosent av hva nordmenn gjør.

- Dramatikk i tallene
Oslos nye innbyggere vil sette byens boligmarked på hodet, tror Terje Strøm, partner og sjeføkonom i NyAnalyse, som på oppdrag fra Selvaag Eiendom har studert befolkningsutvikling, innvandrere, hvor de kommer fra og hva de har av penger.

– Det er dramatikk i tallene. Det virker som om de som planlegger gambler på at arbeidsinnvandringen halveres i årene fremover. Svært mye taler for det motsatte. Innvandreres boligbehov gjør alene at Oslo og Akershus vil trenge 50.000–62.000 nye boliger de neste årene, sier Strøm til Dagens Næringsliv.

I dag er det 70.000 innvandrere fra Polen og drøyt 20.000 fra Litauen. nt.

Blir boende
Baard Schumann og Selvaag bygger allerede i dag i bydeler med høy innvandrerandel. Han vet ikke hvordan innvandringsdrevet boligbehov skal dekkes uten at mange og store endringer blir gjennomført.

– For det vil bli en økt etterspørsel etter boliger som er billigere enn vi klarer å produsere i dag. Innvandrere vil nok først orientere seg mot bruktboligmarkedet, men betalingsevnene deres blir ikke bedre av det. Om vi bygger nytt med tanke på etablerte nordmenn må prisnivået tilpasses det de får for sin gamle bolig i bruktmarkedet, sier Schumann.

Les også: - Prisene på boliglån er dømt til å gå opp


- Tjener du under 700.000 kroner bør du flytte fra Oslo


<b>Varsler norsk boligboble</b>

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.