Sykefraværet i Norge har økt med 11 prosent på ett år - den kraftigste økningen i fraværet siden 2000. Aller størst er økningen i bygg- og anleggsbransjen, der fraværet har gått opp mer enn 20 prosent.

Forbundssekretær Halvor Langseth i Fellesforbundet mener den sterke økningen i sykefraværet er en følge av at bygningsarbeiderne strekker seg langt når det er høy aktivitet, slik det var gjennom mange år før finanskrisen.

- Når det nå er lite å gjøre, er tida kommet for å ta den pausen som trengs for å rehabilitere kroppen, sier han til Dagens Næringsliv.

Langseth mener det er bedre at de syke går ut i sykemelding enn at de friske blir permittert.

- Det er jo bedre at eldre arbeidstagere som har reelle helseplager, blir sykmeldt, enn at yngre som ikke har plager, men forsørgeransvar, blir permittert.

Langseth opplyser at også arbeidsgivere ønsker å gjøre det slik, men han avviser at dette er å anse som misbruk av sykelønnsordningen.

- Folk er reelt syke, og det er legen som sykmelder. Man tar den sykemeldingen man burde tatt for lenge siden, sier Langseth til avisen.

Bør kontrolleres
Sjefen i byggenæringens arbeidsgiverorganisasjon (BNL) Ketil Lyng, oppfordrer myndighetene til i større grad å undersøke om de enkelte sykemeldingene er reelle.

- Vi vet jo at dersom man sykmelder seg, får man full dekning for lønnen - det får man ikke om man blir permittert, sier han.

Les også: - For enkelt å bli sykmeldt

Sykere i Oslo

Diskutér saken under.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.