Cairn Energy har funnet hydrokarboner utenfor Grønland. Det skriver The Guardian tirsdag.

Ifølge avisen kan funnet utløse et rush for å utvinne oljereserver i arktiske strøk.

Funnet blir også omtalt i selskapets halvårsrapport som kom tirsdag.

Første funn i Baffin Bay
Selskapet har to offshore rigger som opererer i Baffin Bay bassenget, der det tidligere ikke har vært drevet leteboring.

Det første funn av hydrokarboner fra bassenget, gass i tynne sandlag, ble funnet i TB-1 brønnen, skriver selskapet i rapporten.

-Selv om vi er helt starten av letingen i bassenget, er funnet av gass i tynne sandlag en indikasjon på et aktivt hydrokarbonsystem. Brønnen har ennå ikke nådd den planlagte dybde, skriver styreleder Norman Murray i rapporten.

- Det er gledelig at vi har funnet indikasjoner på et hydrokarbonsystem ved vår første brønn i Grønland. Dette bekrefter var tro på potensialet. Vi ser frem til å gjennomføre resten av boreprogrammet for 2010, sier konsernsjef Bill Gammell.

To rigger i tilfelle ulykke
Selskapet understreker at man er klar over de store utfordringene ved boring i et så marginalt område.

-I erkjennelsen av at offshore Grønland er et logistisk avsidesliggende område, er en av de viktigste avgjørelsene i Cairns risikoreduksjonsprogram å ha to borerigger i området i tilfelle ulykke. Dersom det blir en brønnkontrollhendelse, kan den andre riggen og tilhørende oljeservice, bore en avlastningsbrønn, skriver styreleder Murray .

Satser videre på Grønland
Selskapet har boret to letebrønner og to nye planlegges i løpet av sesongen.

Selskapet har også planlagt å få 2500 kilometer med 2D- seismikk fra Vest Disko Eqqua-blokken, samt 7500 kilometer med 2D- seismikk i sørgrønland.

Cairns boring av letebrønner utenfor Grønland har utløst store protester fra miljøorganisasjoner.

Kart over Cairn Energys operasjoner ved Grønland. Funnet er gjort i området markert med grønn farge.

Kilde: Cairn Energy.

 



Les også:

<b>TGS er spent på Disko</b>

<b>Drømmer om oljeeventyr på Grønland </b>

<b>Greenpeace vil stanse prøveboring i Arktis </b>

Greenpeaceskip til islagte farvann (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.