Canada skal etter planen kjøpe 65 fly, men Justin Trudeau har tidligere sagt at han ønsker å avlyse kontrakten. Nå har han makten til å gjøre det, noe som kan koste de øvrige såkalte partnerlandene – blant andre Norge – dyrt.

Partnerlandene skulle betale for utviklingen av flyet, og dersom Canada trekker seg, blir det færre å dele regningen på, skriver Aftenposten.

Sjefen for kampflyprogrammet i USA, Charles Bogdan, sier til Reuters at hvert fly kan bli 1 million dollar dyrere. Bogdan sier han snakket generelt fordi det ville være upassende å kommentere betydningen av valget i Canada.

Dersom planen om å kjøpe 52 kampfly følges, vil ekstraregningen for Norge bli rundt 400-450 millioner kroner med dagens dollarkurs, skriver Aftenposten.

Forsvarsdepartementet hadde sent onsdag kveld ikke mulighet å kommentere saken overfor avisen.

Har ringt Obama

Canadas nyvalgte statsminister Justin Trudeau har ringt til USAs president Barack Obama og gitt beskjed om at landets kampfly hentes ut av Syria og Irak.

Trudeau var ikke sen med å ta det første skrittet for å oppfylle et av de mange valgløftene som trolig vil innebære en stor kursendring for canadisk politikk.

I telefonsamtalen med Obama understreket den påtroppende statsministeren at Canada i høyeste grad forblir medlem av den USA-ledede koalisjonen mot IS.

Men canadiske fly skal ikke lenger delta i luftkrigen. Trudeau vil imidlertid ikke gi noen dato for når kampflyene trekkes ut.

– Vi ønsker å sikre at overgangen gjøres på skikkelig vis, sa Trudeau da han møtte pressen i Ottawa dagen etter at hans liberale parti sikret seg rent flertall i nasjonalforsamlingen.

Canada, som har vært styrt av konservative Stephen Harpers regjering i ni år, var blant de første landene som sendte kampfly til den USA-ledede koalisjonen mot ekstremistgruppen IS i Syria og Irak. Landets CF-18-fly skulle etter planen være i styrken fram til mars neste år. Kampoppdraget skal nå avsluttes, mens de canadiske militærrådgiverne forblir i regionen.

 

Les også: - Jeg er spent fast til verdens kraftigste jagerflymotor

 
USA i dag: Advarer mot nye problemer med jagerfly

Nye kampfly kan bli 14 milliarder kroner dyrere

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.