Det mener både senteret FOKUS – Forum for kvinner og utviklingsspørsmål og hjelpeorganisasjonen Care Norge.

USAs president Donald Trump gjeninnførte mandag regelen om at amerikanske bistandspenger ikke kan brukes til utenlandske organisasjoner som tilbyr eller gir informasjon om trygge aborter. Det er ventet at helseklinikker må stenge og informasjonsarbeidet blir redusert fordi de mister viktig pengestøtte.

– Norge må bidra

– Vi vil rette en klar henvendelsen til regjeringen og utenriksminister Børge Brende (H) om at Norge må bidra og også få med andre vennligsinnede land som ikke støtter USA i denne politikken, sier Gro Lindstad, leder for FOKUS, til NTB.

Hun viser til at daværende utviklingsminister Erik Solheim (SV) økte støtte til reproduktiv helse da tidligere president George W. Bush innførte den samme politikken.

Lindstad påpeker at Brende i høst lanserte en handlingsplan om kvinner og likestilling i utenriks- og utviklingspolitikken. Her er reproduktive rettigheter et av fem satsingsområder.

– Dette er tid for å vise at de mener alvor med dette, sier Gro Lindstad, leder for FOKUS.

Kvinner og jenter dør

Også generalsekretær Gry Larsen i Care Norge mener Norge må trå til.

– USA har vært en viktig samarbeidspartner for Norge og andre land for å fremme kvinners rettigheter og likestilling. Men når Trump nå sitter ved roret i verdens mektigste land, er det avgjørende viktig at Norge sammen med andre allierte trapper opp arbeidet og støtten til kvinners rettigheter og likestilling, sier hun.

Larsen påpeker at titusenvis av kvinner og unge jenter dør hvert år dør på grunn av utrygge aborter.

– Med Trumps kutt til organisasjoner som jobber med seksuelle og reproduktive rettigheter, risikerer vi at tallet vil øke dramatisk. Når disse tjenestene svekkes, går antall uønskede graviditeter opp, og dette rammer særlig sårbare og fattige kvinner i utviklingsland.

Av og på

Forbudet mot støtte til organisasjoner som anses å støtte abort ble innført av Ronald Reagan i 1984. Den ble fjernet av Bill Clinton, gjeninnført av George W. Bush og så fjernet igjen av Barack Obama.

Det har helt siden 1973 vært forbudt å bruke amerikanske bistandspenger til å finansiere aborttjenester. Regelen Trump gjeninnførte mandag, omtales av kritikere som «munnkurv-regelen» fordi den rammer organisasjonenes mulighet til å gi kvinner informasjon og advare om utrygge aborter.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.