Etter 16 år i selskapet slutter Anders Onarheim som administrerende direktør i det svenske meglerhuset Carnegie ASA, etter at han og styret hadde ulike syn på den strategiske utviklingen av Carnegie, melder meglerhuset tirsdag. Natasja Henriksen er konstituert som ny administrerende direktør med ansvar for den norske virksomheten til meglerhuset.

Onarheim forklarer til DN.no at han sluttet fordi han mener den norske virksomheten fikk for lite spillerom av ledelsen i Sverige.

- Det har litt med at jeg syns vi skal få lov til å ha mer selvstyre. Samtidig er det klart at det er krevende når man er en stor gruppe, understreker han.

Onarheim sier han selv er mer glad i å jobbe ut mot kunder.

- Kanskje det blir mer internjobbing. Jeg er glad i jobbe ut mot kunder og markedet. Jeg sier bare at jeg foretrekker det, og syns det er mer spennende, sier han.

- Ingen dramatikk
Onarheim legger til at det ikke er noen "dramatikk" i hans beslutning om å gå, og at han bare har "varme følelser for Carnegie".

- Jeg har vært her i 16 år. det er vemodig å slutte, men det er lenge nok. Nye impulser er viktig – både for Carnegie og for meg. Beslutningen om å slutte har vært en gradvis prosess. Jeg har vært i tenkeboksen en liten stund. Men det føles som et naturlig veiskille.

I en pressemelding tidligere på tirsdag nevnte Carnegie "ulike syn på den strategiske utviklingen" av selskapet som grunn til at Onarheim nå går.

- Vi takker Anders Onarheim for hans mangeårige bidrag til Carnegie og ønsker ham lykke til i fremtiden. En rekrutteringsprosess er innledet for å finne en etterfølger, sier konsernsjef Frans Lindelöw i Carnegie, som også er styreleder i Carnegie ASA, i en kommentar.

- Veldig krevende tid
Onarheim sier dagens markedsuro skaper utfordrende tider for meglerbransjen.

- Det gir muligheter over tid, men det er en veldig krevende tid for bransjen. Det er vanskelig å gi gode råd til kundene akkurat nå. Land kan gå konkurs, det er politikere som skal sette kursen, og det kan bekymre oss som jobber i bransjen. Jeg har ikke noe godt svar på det, hva som er riktig å gjøre. Jeg syns jo at markedskreftene må få fritt spillerom, men naturligvis er land som Tyskland og Frankrike tjent med å gå inn og gi de garantiene som trengs, sier han til DN.no.

På spørsmål om han mener Hellas må misligholde gjelden, svarer han:

- Jeg tror det er riktig, ja.

- For mye kapasitet i bransjen
I dagens situasjon mener Onarheim det kan bli nødvendig med kutt i meglerbransjen.

- Det er for mye kapasitet i bransjen slik situasjonen er nå, sier han.

Han vil imidlertid ikke si noe om dette også gjelder for Carnegie.

- Det trenger ikke jeg å ta stilling til. Carnegie står veldig støtt, og har et solid produkt.

Onarheim ønsker ikke å si noe konkret om egne fremtidsplaner.

- Jeg kommer ihvertfall til å følge med på hva som skjer i markedet. Men nå skal jeg først ta og pleie helsen litt, få litt mer tid - kanskje jeg til og med får noen dager der jeg kan skru av mobilen, sier han.

Onarheim var i noen måneder i 2007 konstituert administrerende direktør for hele meglerhuset, i etterkant av en skandale som rystet meglerhuset. Tre ansatte ved hovedkontoret i Stockholm hadde blåst opp verdien på tradingsresultatet med 630 millioner kroner for perioden 2005-2007. Carnegie ble idømt en bot på 50 millioner kroner.

Onarheims midlertidige erstatter Natasja Henriksen har nær femten års erf#229 i finansbransjen, hvorav nesten fire i Carnegie. Hun vil fungere til en permanent etterfølger er på plass.

Les mer:

Mannefall i Carnegie

Onarheim vender hjem (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.