Få ting slår Champagne til jul og nyttår. Skal du ha et alternativ til juleøl og akevitt til julematen så er kanskje Champagne det aller beste valget, men vær forsiktig, her er det sjokkerende mye elendig vare til skyhøye priser. På den positive siden så er de aller beste Champagnene i pollista rett og slett fantastiske viner til hyggelige priser.

De nye Champagnene
Det er nok en gang de små selvstendige vinhusene som stikker av med medaljene i vår test. ”Vinbønder” som Larmandier Bernier og Guy Charlemagne var lenge et kultfenomen blant de innvidde vinelskerne. Nå finnes noen av deres viner også i den vanlige pollista. De leverer langt bedre vare med mer smak, konsentrasjon og karakter til lavere pris enn de kjente Champagnehusene.

Den store Champagnebløffen
Den store bløffen i Champagne står de berømte champagnehusene for. Gigantfirmaene som Moet & Chandon leverer etter vår mening ikke stort annet enn ordinære, masseproduserte vinindustriprodukter som de forsøker å selge som livsstil, mote og kunst. Skal du kjøpe skikkelig Champagne må du rett og slett glemme de kjente navnene. I vår test var det bare et lite knippe av viner som snek seg over 80 poeng. Når vi her snakker om viner fra rundt like under 300 kroner flasken og oppover er det tankevekkende.

Det er mulig at dette en gang var riktig at champagnehusene sikret høyere kvalitet, men det stemmer ikke lenger. Vi har sagt det før: De små champagnehusene som lager Champagne av egne druer lager den beste champagnen. I andre franske vinområder ville et slikt resonnement være en selvfølge. I Champagne er det fremdeles en kontroversiell påstand. Champagnefirmaene har lenge solgt en story om at vinbøndenes ”enkle og mangelfulle” blir til høyverdig Champagne gjennom deres blandingskunst. Denne fortellingen kombinert med glamour og effektiv markedsføring blinder fremdeles både vinkritikere og vinelskere.

Vinnerne
Her er vinnerne i vår test av samtlige Champagner i pollista. Vi deler Champagnene opp i fire grupper. Rosé, Blanc de Blancs, mellomvektere og tungvektere.
Rosé er en kategori som ikke mange tar seriøst både blant vinhusene og vinelskerne. Det finnes imidlertid en perle i den vanlige pollista: Laurent-Perrier Rosé. Den er litt dyr, men så får du sannelig også en raffinert vin som passer til nesten alt fra romantikk til det aller meste av fisk og lyst kjøtt.

Blanc de Blancs er kun laget av den hvite Chardonnay-druen og passer best som aperitiff og rene fisk- og skaldyrretter. Det er flest toppviner i denne kategorien på polet.


Mellomvekterne kan brukes til det samme med tåler litt mer smak og fedme i sauser og kan også gå til lyst kjøtt. Her er det litt tynt med virkelige gode utgaver i pollista.
Tungvekterne er virkelige matviner som passer til rike skalldyrretter, lyst kjøtt, vilt og tapas.

Rosé
902 Laurent-Perrier Rosé
Kroner 418,00
90 poeng
Robert Prizelius AS
Vi er normalt ingen beundrer av vinhuset Laurent-Perrier. Unntaket er deres rosé. Vinen har en usedvanlig ren og elegant og diskret stil. Fin mousse. Fruktig, herlig innslag av markjordbær og noe bringebær. Ren fin smak. Frisk og god lengde. Perfekt. Ingen jul uten!

Blanc de Blancs
46558 Agrapart Blanc de Blancs Brut 1998
Kroner 309,00
91 poeng
Moestue Grape Selections
Dette er klassisk vare. Her får du flotte rene aromaer av sitrus og sjø med fine toner av blomster og gjær. Smaken er superfrisk, fruktig, syrerik, mineralpreget og lang.

30689 Guy Charlemagne Blanc de Blancs Réserve Brut Grand Cru
Guy Charlemagne
Kroner 252,90
90 poeng
Nafstad Fine Wines
Guy Charlemagne er en av de aller beste "vinbøndene" i Champagne. Fin frukt av lime og sitrus og hint av aprikos. Frisk, stram, elegant og mineralsk smak som etterlater en lang ettersmak av kalk og sjø. Dette er den mest klokkerene og elegante Champagnen du kan oppdrive. Noen polutsalg har den også på magnum og dobbeltmagnum. De smaker enda bedre.

40366 Larmandier-Bernier Terre de Vertus Blanc de Blancs Brut Nature
Kroner 269,-
90 poeng
Nafstad Fine Wines
"Vinbonden" Pierre Larmandierlager (bildet) har noe så unikt som en biodynamisk dyrket champagne som ikke er dosert (tilsatt sukker) og er således knusk tørr. Det gjør den til en vin for viderekommende. Ekstremt, mineralsk, stram og intens. En prøve for gummene, men akk så herlig for oss Champagnepuritanere. Sitrus (i retning lime) og eple, kjeks og kraftig mineralpreg. Prøv den sammen med hummer eller sjøkreps. Vinen har godt av lagring i tre-fire år.

3183 Jacquart Blanc de Blancs Millesime 1999
Kroner 265,00
86 poeng
Moestue Grape Selections AS
Dette er den beste Jacquart Blanc de Blancs Millesime siden 1996-årgangen. Friskt sitruspreg med noe kalk og gjær. Ren smak. Lett, mangler noe intensitet sammenlignet med Guy Charlemagne. Det er likevel en flott Champagne. I denne årgangen er sukkertilsetningen redusert til åtte gram. Det gjør den tørrere og friskere. Likevel fremstår den som litt "søt" sammenlignet med de aller beste.

Mellomvekterne
6212 Pol Roger, brut
Kroner 330,10
85 poeng
Amka Saga AS
Pol Roger er ett av de få store navnene som frendeles er til å stole på selv. Elegant, svært gjærpreget duft med fin frukt av sitrus, aprikos og hint av markjordbær. Usedvanlig fine små bobler. Smaken er elegant, med fin mineralpreget ettersmak. En klassiker.

7311 Billecart-Salmon Réserve, brut
Kroner 293,00
85 poeng
Moestue Grape Selections AS
Billecart-Salmon er kjent for elegante svært rene viner. De kan av og til mangle litt karakter, men dette er en godkjent utgave. Fin, frisk sitruspreget aroma. Relativt syrerik og frisk smak, med god lengde.

46738 Tarlant Brut Zero
Kroner 215,00
84 poeng
Moestue Grape Selections AS
Dette er billig. En fullstendig tørr og usukret Champagne av absolutt anstendig kvalitet. Fin aroma av sitrus og markjordbær. Smaken er frisk og ren med god lengde og tørr finish.

37618 Heidsieck Brut Réserve
Kroner 349,00
83 poeng
Maxxium Norge AS
Dette er en klassiker som også holder stilen. Ren sitrus-, eple- og aprikosfrukt. Frisk, middels fyldig og elegant smak. Godkjent!

891 Lanson Black Label, brut
Kroner 299,00
83 poeng
Stenberg & Blom AS
Det er kjekt når noen av de klassiske champagnehusene faktisk leverer anstendig vare. Dette er en frisk, lett og energisk champagne med flott friskhet, intensitet og mineralpreg.

Tungvektere
6800 Bollinger Grande Année 1997, brut
Kroner 579,00
90 poeng
Haugen-Gruppen AS
Dette er meget godt, men burde vært mye bedre. Vi synes kanskje at Bollinger kunne ha kuttet ut årgangsvinen i den vanskelige 1997-årgangen. Fin aroma av overmodne epler, sitrus, nøtter og sjø. Smaken er fyldig og myk med brukbar syre og moderat intensitet og lengde til å være en Grande Année. På den positive siden er den moden, drikkeklar og typisk Bollinger som mange vil like godt.

20726 Rodez Blanc de Noirs, brut
Kroner 279,90
89 poeng
Moestue Grape Selections AS
Eric Rodez er er den alvorlige, men vennlige ordføreren i Ambonnay i Champagne. Han lager til tider strålende Champagne fra sine egne druer i fra Grand Cru vinmarker i Ambonnay. Intenst bærpreget aroma av markjordbær også fine dufter av sjø og gjær. Svært fyldig, nesten kremet konsistens. Fyldig. Balansert med fin syre. Tørr avslutning. Et røverkjøp.

879 Bollinger Spécial Cuvée, brut
Kroner 349,00
88 poeng
Haugen-Gruppen AS
Bollinger grupperes ofte sammen med de store champagnehusene. Det er ikke helt rettferdig. Bollinger er fremdeles et familieeid vinhus med sans for kvalitet, stor grad av selvforsyning av druer og begrenset produksjon. Dette er en klassisk og delvis fatlagret Champagne. Rik aroma av overmodne epler, sitrus, nøtter og gjær. Intens, rik og fyldig og syrerik smak med lang mineralsk, nesten salt ettersmak.

32299 Gosset Grande Réserve Brut
Kroner 299,90
84 poeng
Vinarius AS
Denne gamle kjenningen holder fremdeles god kvalitet. En fyldig rik Champagne som alle vil like. Her får du god sitrus og aprikosfrukt, fin mineralpreget ettermak i en myk og innsmigrende innpakning.

Restchampagnene
Dette er lista over de champagnene i polets hovedsortiment som ikke nådde opp i vår champagnetest. Mange av disse Champagnene smaker jo godt, men de gir lite valuta for pengene.

2321 Dom Perignon 1998, brut
Kroner 900,00
87 poeng
Moët Hennessy Norge AS
Dette er selvfølgelig en flott vin. Problemet er bare at det ikke er flott nok. Dom Perignon er en litt kjedelig masseprodusert luksuschampagne som noen ganger kan smake nokså ”designet” og kan mangle karakter etter vår mening. De første flaskene vi smakte av 1996-årgangen var strålende og på nivå med 1988-årgangen. Siden har vi blitt usikker. 1998-årgangen som nå er i salg er en nokså forutsigbar DP med fin sitrusaroma med mye kjeks og gjæraroma. Elegant og brukbar lengde, men dette blir litt intetsigende. For de som er opptatt av å vise seg frem.

881 Veuve Clicquot
Kroner 334,00
83 poeng
Moët Hennessy Norge AS
Det er i grunn rart at denne er så god som den er. Her er produksjonen stor, men likevel smaker dette bra. Rik aroma av eple, sitrus, bacon og aprikos. Fyldig, myk og snill smak med god syre og noe mineralpreg og lengde. Godkjent

31687 Heidsieck & CO Monopole Blue Top Brut
Kroner 279,90
80 peong
Bibendum AS
Helt grei Champagne med fine sitrusaromaer, bra fylde og ok ettersmak.

14384 Drappier Grande Sendrée 1999,
Kroner 309,90
80 poeng
Vinhuset NoFra AS
Mørk og litt spesiell Champagne med rike svært modne fruktaromaer. Ikke akkurat elegant, men en artig Champagne

40506 Delbeck Brut Héritage
Kroner 249,40
80 poeng
Bakken Vin & Gourmet
Ikke så verst dette. Enkel, men frisk vare med fine sitrusaromaer og noe mineralpreg.

34561 Laurent-Perrier Brut
Kroner 309,90
79 poeng
Robert Prizelius AS
Laget i en ren og elegant stil. Den er imidlertid så ren og elegant at det ikke er særlig smak og karakter igjen. Skuffende.

33277 Palmer Brut
Kroner 233,00
79 poeng
Palmer & Co.
Bedre enn ventet. Litt nøytral, søtlig og kjedelig vare, men her er det brukbart med smak og friskhet likevel.

960 Besserat de Bellefon Brut Cuvée des Moines
Kroner 239,00
79 poeng
Best Cellars AS
Enkel duft av kjeks og gjær med noe sitrus. Lett nøytral smak.

20321 Ch. de Bligny Chardonnay, brut
Kroner 247,00
78 poeng
Vectura AS
Dette trodde vi kanskje skulle vært litt bedre. Enkel sitruspreget Champagne uten den store karakteren. Greit nok.

6165 Grémillet Brut Cuvée des Dames
Kroner 239,50
Ekjord AS
78 poeng
Enkel frisk Champagne. Ingen skandale, men heller ingen fest.

30532 Drappier Carte Blanche Brut
Kroner 239,90
78 poeng
Vinhuset NoFra AS
Spesiell nokså fyldig mørk og moden vare.

11043 Taittinger Brut Réserve
Kroner 329,00
78 poeng
Vectura AS
En stor skuffelse. Vi hadde ventet mer av Tattinger. Anonym og kjedelig vare.

6771 Moët & Chandon Vintage 1999
Kroner 379,00
78 poeng
Moët Hennessy Norge AS
Dette er ekstremt anonymt og kjedelig og smaksløst til å være en årgangschampagne. Lett og svært enkel søtlig smak uten lengde, frukt og intensitet. Vi synes faktisk at Moët Hennessy-gruppen er i ferd med å bli Champagnes Gallo.

5656 Pommery Royal, brut
Kroner 329,90
75 peong
Amundsen AS
Kjedelig, enkel sitruspreget Champagne uten særlig lengde.

882 Veuve Clicquot Sec
Kroner 334,00
75 poeng
Moët Hennessy Norge AS
Ikke bra dette, søtlig, diffus og platt smak.

Under 70 poeng (styr unna)

895 Moët & Chandon Brut Impérial
kroner 309,90
Moët Hennessy Norge AS

3522 Jeanmaire Cuvée Marquis d'Auvigné, sec
Kroner 248,00
Ekjord AS

7171 Jean-Paul Suss Brut Réserve
Kroner 236,90
Gavin AS

13798 Charles de Cazanove, sec
Kroner 223,90
Strag AS

14693 Comte de Noiron Coeur de Cuvée, brut
Kroner 210,00
Vectura AS

13454 Soutiran Blanc de Noirs, brut
kroner 247,90
The Scandinavian Negotiators AS(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.